רות וולפיש
נמצאו 7 תוצאות חיפוש
עיון בשמ"א פרקים י"ד-ט"ו לאור סמיכות הפרשיות
רות וולפישמתוך ההשוואה בין פרקים יד-טו, מתברר שלא היה שאול קרבן למזימת נביא זעם, או אל אכזרי ונוקם, אלא, שותף מלא בדרמה שהמחישה את מרכיבי אישיותו הסותרים, והוציאה לאור את צפונותיה. דומה, שספר שמואל מכין את הקורא, בפרקים יג-יד, לכך שנפילתו של שאול בפרק טו תתפרש אל נכון, כפועל יוצא של אופיו ונטיותיו האישיות
עיון חדש בשמ"א ט"ז-י"ז
רות וולפישמאמר זה עוסק במתח שבין פרק ט"ז ופרק י"ז בספר שמואל א, במה שנראה כשני סיפורים סותרים שאינם מכירים אחד את השני. המחברת מראה כי קיימים קשרים לשוניים ותוכניים רבים בין שני הסיפורים המלמדים על זיקה ברורה בניהם. על מנת לפתור את הסתירה, כביכול, בין הסיפורים באשר למידת הכירותו של שאול עם דוד, משווה וולפיש בין סיפור זה ובין סיפורים אחרים בתנ"ך ומתוך כך מבארת שבירור זהותו של דוד בפרק י"ז קשורה בעיקר לבירור מהותו של דוד ולתחילת המאבק בינו ובין שאול.
היחס לזר בספרי רות, עזרא ונחמיה
רות וולפישתאריך פרסום: תשעב | |
בשיעור זה נפתח בעיון קצר בביטויים שונים במקרא בקשר לזר – מאהדה, עובר לאדישות, ועד לניכור. ננתח את שורשי היחסים האלה, הן ביחס לפרט הזר, הן ביחס לעמים זרים. מכאן נעבור לדוגמה של רות המואביה, ה'זוכה' גם לדחייה וגם לקבלה. בסוף נעיין בסיפורי גירוש הנשים הנכריות בספרי עזרא ונחמיה, וננתח את המניעים ואת התוצאות של מבצעים אלה. נמצא קווים משותפים בין סיפורה של רות לבין סיפורי הנשים בספרי עזרא ונחמיה.
האורים והתומים במקרא
רות וולפישתאריך פרסום: תשעג | |
נעיין במקורות בהם מופיעים האורים והתומים, נראה כי הם כלי מאד מיוחד ונשגב, ועם זאת הם יורדים אל העם, נמצאים בשימוש באירועים שונים, בהם רוצים לשאול בה', לדעת מהו הדבר הנכון לעשות. אמנם, כדי לזכות לתשובה מהאורים והתומים צריך להיות ראוי לכך.
דמותה של רחב
רות וולפישתאריך פרסום: תשעג | |
דמותה של רחב היא מורכבת. האם מעשיה נובעים ממניעים הישרדותיים בלבד? או שיש לה השקפה ערכית רוחנית, הכרה אמיתית במלכות שמיים, ורצון אמיתי להצטרף לעם ישראל? נעיין בסיפור רחב תוך השוואה לסיפורי נשים חכמות אחרות בתנ"ך, לסיפור הצלת ישראל ממכת הבכורות, ולסיפור לוט.
עיון משווה בין אלישע ורות
רות וולפישתאריך פרסום: תשע"ז | |
מתוך עיון משווה בין אלישע ורות נעמוד הן על הדמיון שביניהם והן על ההבדלים. שתי הדמויות זוכות ל'מנטורים' המכוונים את דרכיהם ומהווים עבורם מודל לחיקוי. עם זאת, 'בני החסות' נוקטים דרכים עצמאיות בניתוב חייהם. בנוסף, נעמי ורות מייצגות חיים נורמטיביים יותר מאשר מקביליהם, ולכן זוכות ליציבות ולהמשכיות.
פרשת הגבעונים וסיפור שכם
רות וולפישתאריך פרסום: תשס"ד | |
איך יתכן שיהושע קנה את התרמית של הגבעונים ולא ניסה לברר לעומק האם הם אכן מארץ רחוקה והרי יש ציווי מפורש בתורה על השמדת עמי הארץ? יותר מכך, עולה שאלה כיוון שאם הגבעונים רחוקים - אין טעם לכרות עמם ברית, ואם הם קרובים - אסור לכרות עמם ברית. נראה כי הברית בשכם הנמצאת בסמוך לסיפור הגבעונים יכולה לעזור לנו בהבנת הדברים.