למרות תקופת מלכותו הארוכה ומלאת המעשים של עזריה, מתאר הנביא את תקופת מלכותו בקצרה בתיאור הדומה לזה של מלכי ישראל המתחלפים, ומצרפו איתם לגנאי על תקופה בה עם ישראל הידרדר בדרך לחורבן.

 

תקופת מלכותו הארוכה של עזריה המלך מאופיינת על-פי ספר דברי הימים (ב כ"ו) בפעולות רבות, הכוללות מלחמות, כיבושים, בנייה רחבה ואף חטא וצרעת. סיפורים אלו זכו לתיאור נרחב בספר דברי הימים, אך הפרק שלנו, המתאר אף הוא את תקופת עזריה, חוסך במילים. כל סיפור חייו של עזריה מסתכם אצלנו ב-7 פסוקים, המספרים בעיקר על מוצאו, משפחתו, מחלתו וקבורתו. 

סיכום קצר זה של חייו של עזריה מצטרף לסיכום חייהם של שאר המלכים בפרק בו הוא נמצא, רשימה ארוכה של מלכים שבאים ומתחלפים. חמישה מלכים מישראל ומלך יהודה נוסף המופיעים בפרק זה מוזכרים באופן דומה לזה שבו מוזכר עזריה – מספר מצומצם של פסוקים בהם מסופר על תקופת המלך באופן כללי. שילובו של עזריה ברצף הזה משווה אותו אל שאר המלכים באותה התקופה.

הפרק כולו מבטא את התדרדרות מצב העם – הן ביהודה והן בישראל. ההתחלפות המהירה של המלכים, ללא עיכוב על הפרטים, מראה כמה חסרות משמעות היו תקופות המלוכה של אותם מלכים, שהיוו בעיקר זמן ביניים עד התרסקות הממלכה וחורבנה. התיאור הקצר של מלכות עזריה מדגיש מהלך זה באופן הבולט ביותר, לאור התיאור הנרחב המופיע בדברי הימים.

הפרק נדרש לגנאי על כל העם, שלא עשו דבר למניעת החורבן המתקרב, אך גם כגנאי אישי על עזריה, בגלל ההשוואה בינו ובין מלכי ישראל החוטאים, שגולים ממש בפרק הבא אחרי מלכות רצופה בבגידות ורציחות.

הכותבים במדור זה הינם חברי ארגון נח"ת - נוער חובב תנ"ך, המהווה בית ללימוד התנ"ך בידי הנוער