צור רואה עצמה נייטרלית, ומתייחסת למתרחש מסביב בעיניים אדישות של אנשי עסקים. היא עושה ניצול ציני של החורבן המתרגש על ירושלים בשביל לגזור קופון מההזדמנות שנוצרה.

 

יחזקאל מקדיש לעיר צור שלושה פרקים של קינות ונבואות. מיהי צור ומהי הסיבה ליחס המיוחד שהיא מקבלת?

צור היתה עיר נמל, בנויה על אי קטן סמוך לחוף. מיקומה נתן לה גם בטחון וגם זמינות- למסחר רחב בים וביבשה. ובנוסף: המשמעות של המילה צור היא אבן קשה וכשמה כן היא- יושבת בטוחה מכל רע בלב ים, מוקפת ביצורים.

חטאה של צור, על פי יחזקאל, הוא בביטחונה שגם אם ירושלים תיהרס בידי אויב, היא - צור - תהיה מוגנת בחומותיה ומגדליה; וכל מה שמעסיק אותה זה רק שהסוחרים שלה יוכלו עדיין לסחור, ושברגע שירושלים המתחרה תיפול המניות שלה יעלו: "אמלאה החרבה".

צור רואה עצמה נייטרלית, וכך גם מתייחסת למתרחש מסביב- בעיניים אדישות של אנשי עסקים. היא עושה ניצול ציני של החורבן המתרגש על ירושלים בשביל לגזור קופון מההזדמנות שנוצרה, במקום להראות אכפתיות של בעלת ברית. אולי לכן גם איננה חוששת מכיבוש נבוכדנצאר- אין לה צד פוליטי, ואיתה תמיד אפשר יהיה לעשות עסקים.

ובנוסף רואה עצמה צור כמיוחדת ועליונה- מסתכלת על המתרחש מבחוץ ללא חשש- שכן היא בטוחה בכוחה ובביצוריה.

יחזקאל מבטיח שאותו נבוכדנצאר שהרס את ירושלים יעלה על צור עם צבא רב ויהרוס אותה בלי חמלה. המגדלים והחומות יהרסו, הסחורות והמלבושים היקרים יבזזו. וממקום עשיר ומכובד של סוחרים היא תהיה לסלע עלוב של דייגים.

הענישה תהיה מידה כנגד מידה: החומות שנתנו ביטחון ושאננות- ינותצו, והעושר הגדול שהביא לאדישות- יאבד.

ואז באמת יתנערו שאר העמים והאיים, ולא יהיו אדישים עוד. חורבנה של צור יערער את בטחונם ואדישותם של שאר האיים, וגם אם בעקיפין- יעורר ברחבי תבל את הצער והזעזוע המצופה לאחר חורבן ירושלים.

 

הכותבים במדור זה הינם חברי ארגון נח"ת - נוער חובב תנ"ך המהווה בית ללימוד התנ"ך בידי הנוער