לפניכם קטע מתוך דף הלימוד של "מתן על הפרק" בו תמצאו שאלות מנחות והרחבות לעיון והעמקה בפרק:

 

חלקו הראשון של הפרק כולל נבואה על ערי האויב מצפון (א-ח). במרכז הפרק חזון מופלא וייחודי של ביאת המלך העתידי לירושלים, ובעקבות זאת השכנת שלום בעולם כולו (ט-י). הפרק מסיים בגאולת העם וקיבוץ גלויות, והברכה והשגשוג שיבואו על ישראל (יא-יז).

א. הנבואה הראשונה (א-ח) מונה את ערי הגויים הגובלים בישראל מצפון לדרום, ומתארת את שלטון ה' בהן: היא פותחת בחדרך דמשק וחמת (א-ב), עוברת לצידון וצור (ב-ג), וחותמת בערי פלישתים: אשקלון, עזה, עקרון ואשדוד (ד-ח). כיצד מתואר שלטון ה' בכל קבוצה? בחנו את ההתפתחות בתיאורי שלוש קבוצות הערים: ברמת הפירוט, בחומרה ובדרכי ההתמודדות עימן.

ב. 'וַהֲסִרתִֹי דָמָיו מִפִּיו וְשִׁקֻּצָיו מִבֵּין שִׁנָּיו...' עמדו על ההתמודדות הייחודית עם ערי הפלישתים במישורים שונים. הפער בין ציפיית פלישתים הקשורה לגורלה של צור למתרחש בפועל (ה). תיאור זה מקפל תפיסה רוחנית ייחודית ביחס להתמודדות עם הרוע, תפיסה שפותחה בהרחבה במחשבת תורת הסוד והחסידות, ראו למשל ליקוטי מוהר"ן תניינא תורה עו: 'כי ישראל הם מרימין ומעלין כל המקומות השפלים והנפולים, כמו שאמרו רז"ל (מגילה ו) עתידין בתי תרטיאות וקרקסיאות שילמדו בהן תורה ברבים, שנאמר 'ונשאר גם הוא לאלקינו' וכו'.

ג. .לאחר תיאור שלטון ה' בערים הסובבות עובר הנביא אל ירושלים ומתאר את בואו של המלך המושיע (ט-י) :תיאורו של המלך כאן ייחודי ומפתיע:

1. עמדו על הפער בין תגובתה של בת ציון לבואו של מלכה לתוכה, לבין תיאורו הייחודי של המלך עצמו. המלך מתואר באמצעות שני צמדים: צדיק ונושע, עני ורוכב על חמור. מה הקשר בין שני הצמדים? שימו לב לצורה הפסיבית - 'נושע', וראו את דברי רבי אליעזר מבלגנצי: 'ולא ברכב בסוס ובפרשים אלא בחמור, ולא חמור גדול וחזק אלא עיר בן אתונות'.

2. נסו לבאר את משמעות אפיונים אלה לפי האמור בפסוק י. היזכרו גם בתפקידו הסמלי של הסוס ושל העושר בהקשר המלכותי בפרשת המלך (דברים י"ז, טז, כ) לסיכום: מהו אופיה של המלוכה ושל הגאולה בנבואתנו?

ד. 'וְדִבֶּר שָׁלוֹם לַגּוֹיִם וּמָשְׁלוֹ מִיָּם עַד יָם וּמִנָּהָר עַד אַפְסֵי אָרֶץ' (י)

אזכור שליטתו וממלכתו 'מים עד ים' רומז למלכות שלמה שמצאצאיו בא, שגם בימיו היה שלום מכל עבריו. כך נאמר בתהלים ע"ב, ח המתאר לפי כותרתו את מלכות שלמה: 'וְיֵרְדְּ מִיָּם עַד יָם וּמִנָּהָר עַד אַפְסֵי אָרֶץ'. כיצד מהווה דמותו של המלך העתידי תיקון לדמותו של שלמה המלך?

למעבר לדף הלימוד המלא מתוך התכנית "מתן על הפרק"