לפניכם קטע מתוך דף הלימוד של "מתן על הפרק" בו תמצאו שאלות מנחות והרחבות לעיון והעמקה בפרק:

 

פרק ל"ו פותח בדברי נחמה וגאולה לארץ וממשיך בתיאור גאולת העם. תיאור גאולת העם כולל סקירה נבואית היסטורית המתמקדת בחילול השם בגלות, ובגאולה שתבוא בעקבותיו.

א. תיאור גאולת העם:

1) תיאור הגאולה בפרק שונה מהתיאור השכיח של הגאולה. על מנת לעמוד על השוני בחנו את הנימוק לגאולה (כב-כד), את טיב השינוי שיתחולל בעם ואת מקורו של השינוי (כה-כז). שימו לב גם לתגובת העם לגאולה (לא-לב).

2) הגאולה נחלקת לשני שלבים: העלאת העם לארץ (כד) וטיהור העם (כה-כז). מה הצורך בשני שלבים אלה כדי לפתור את בעיית חילול שם ה׳ בגויים?

ב. טהרת העם:

1) ׳וְזָרַקְתִּי עֲלֵיכֶם מַיִם טְהוֹרִים וּטְהַרְתֶּם׳ (כה) זריקת מים טהורים היא הדימוי לטהרתו ותיקונו של העם. השוו לתיאור החטא בתחילת הנבואה (יז), וחשבו כיצד תואם דימוי זה את אופיה הכללי של הגאולה. העזרו בדברי אברבנאל: ׳וזרקתי עליכם מים טהורים – כי כמו שהנידה להתקרב אל בעלה תטבול במים חיים להיטהר מהטומאה, כן ישראל יסירו מעליהם עוונותיהם בעניין שיישארו טהורים ונקיים מהם, והנה ייחס התשובה אליו יתברך באמרו: ׳וזרקתי עליכם׳, לפי שתשובה לא תשלם אלא עם העזר הא-לוהי שיושפע על החוטא לשוב אליו, וכמו שאמר ׳השיבנו ה׳ אליך ונשובה׳. ראו גם את דברי רבי עקיבא בחתימת מסכת יומא: ׳אמר ר׳ עקיבא: אשריכם ישראל, לפני מי אתם מטהרין ומי מטהר אתכם? אביכם שבשמים, שנאמר "וזרקתי עליכם מים טהורים וטהרתם" ׳.

2) זריקת מים טהורים נזכרת בתורה ביחס לטמאי מת (במדבר י"ט,יג). לאור זאת, נסו להציע הסבר נוסף לשימוש בדרך טהרה זו . שימו לב גם להמשכו של תיאור הגאולה בפסוק כו.

למעבר לדף הלימוד המלא מתוך התכנית "מתן על הפרק"