בקורות חייו של גדעון בפרק ו' אנו מוצאים סיפור הדומה להפליא לאגדה על אברהם אבינו: גדעון מנתץ את מזבחו של אביו המקריב לעבודה זרה, בדומה לאברהם המנתץ את פסיליו של תרח אביו. השאלה היא מדוע 'שידכו' חז"ל בין גדעון לבין אברהם? מהו יסוד ההשוואה?

 

ישנם כמה קווי דמיון העוברים בין מלחמתו של גדעון במדין (ז'-ח') לבין מלחמתו של אברהם בארבעת המלכים (בראשית י"ד):
1. מספר הלוחמים -
אברהם יצא למלחמה עם שלוש מאות ושמונה עשר איש בלבד כדי להילחם בארבעה מלכים גדולים. גם גדעון נותר עם שלוש מאות לוחמים (ז', ח) נגד ארמדה שכללה מאה וחמישים אלף איש.
2. דרך המלחמה -
אופן ניהול המלחמה של אברהם היה: "ויחלק עליהם לילה הוא ועבדיו ויכם" (בראשית י"ד, טו). צורת מלחמה זו מבוססת על זריית בהלה בקרב האויב, וניצול גורם ההפתעה כדי ליצור פאניקה במחנהו. הדוגמה הקלאסית למלחמה מעין זו היא מלחמתו של גדעון, שבא על מחנה אויביו בשלושה ראשים באמצע הלילה, תוך שהוא מנצל עד תום את הפאניקה שאחזה במחנה (ז', טז-כב).
3. מטרת המלחמה -
בפרק ח' פס' יח מתברר שחלק ממטרת המרדף אחרי מלכי מדין היתה לגלות מה עלה בגורל אחי גדעון שנהרגו בתבור. בדומה לכך, אף אברהם רדף אחרי המלכים כדי לגלות מה עלה בגורל לוט בן אחיו.
4. אברהם ואליעזר כנגד גדעון ופורה -
רש"י מביא בשם הגמרא (נדרים לב ע"א), שאברהם ואליעזר לבדם ניצחו את ארבעת המלכים. נראה שכוונת חז"ל היא שאף ששלוש מאות ושמונה עשרה לוחמים באו עם אברהם - די היה באברהם ובאליעזר לבדם כדי לנצח. ללא ספק, הדברים מזכירים את סיפור גדעון ופורה נערו:
"ויהי בלילה ההוא, ויאמר אליו ה' - קום רד במחנה כי נתתיו בידך: ואם ירא אתה לרדת - רד אתה ופֻרה נערך אל המחנה: ושמעת מה ידברו, ואחר תחזקנה ידיך וירדת במחנה..." (ז', ט-יא).
 
הקבלות אלה הן הבסיס להשוואה שעורכים חז"ל בין שני האישים - בין גדעון לבין אברהם - ובעקבותיהן השוו חז"ל בין שניהם גם בנקודה נוספת: כשם שגדעון החל את המרד בניתוץ מזבח אביו, ולא פחד לעמוד מול כל העם ולהציב את מזבח ה' כאלטרנטיבה למזבח הבעל - כך גם אברהם החריב את פסילי אביו וכונן את האלטרנטיבה, עבודת ה'.

נערך ע"י צוות אתר התנ"ך

לקריאת המאמר המלא באדיבות אתר VBM של ישיבת הר עציון