לפניכם קטע מתוך דף הלימוד של "מתן על הפרק" בו תמצאו שאלות מנחות והרחבות לעיון והעמקה בפרק:
בפרק ל"ג נפתחת החטיבה השלישית בספר – חטיבת הנבואות שלאחר החורבן, הכוללת בעיקר דברי נחמה ותקווה לעתיד. מעתה תפקידו של הנביא לחנך ולהכין את הגולים לקראת הגאולה. הפרק מהווה מעין מעבר בין שתי התקופות. חלקו הראשון (א-כב) מזכיר שתי נבואות שנאמרו בעבר – נבואת הצופה (א-ט) ותורת הגמול (י-כ). הוא מסתיים בביאת הפליט מירושלים המבשר על חורבן העיר (כא-כב) ובכך מסיים את תקופת האלם הארוכה של יחזקאל, בהתאם לדברי ה׳ בפרק כ"ד,כו-כז. בליבו של חלק זה מופיעה אמירה הרווחת בעם, המשקפת יאוש גדול "כִּי-פְשָׁעֵינוּ וְחַטּאֹתֵינוּ עָלֵינוּ וּבָם אֲנַחְנוּ נְמַקִּים וְאֵיךְ נִחְיֶה" (ל"ג,י). יחזקאל מבקש לעורר תקווה בלב העם ונלחם נגד אמירה זו. בחלקו השני של הפרק (כג-לג) מתמודד הנביא עם אמירה אחרת שרווחה בקרב הפליטים שנותרו ביהודה לאחר החורבן – ׳יושבי החרבות׳, שראו בעצמם את יורשי הארץ – והוא מוכיח אותם בחריפות.
א. בחלק השני של הפרק מתמודד הנביא עם טענה שרווחה בקרב הפליטים: ׳אֶחָד הָיָה אַבְרָהָם וַיִּירַשׁ אֶת הָאָרֶץ, וַאֲנַחְנוּ רַבִּים - לָנוּ נִתְּנָה הָאָרֶץ לְמוֹרָשָׁה׳.
1) אמירה דומה הופיעה לעיל י"א,טו בפי העם היושב בירושלים לאחר גלות יהויכין. בשתי האמירות מנסה העם לבסס את ירושת הארץ – במה נבדלות שתי האמירות, וכיצד הדבר תלוי בהקשרה ההיסטורי של כל אמירה?
2) לאזכורו של אברהם כאב ה׳אחד׳ יש מקבילה בישעיהו נ"א,א-ג, הפונה אל גולי בבל המיואשים. בשני המקומות גם קיימת השוואה בין אברהם לבין זרעו בעניין ירושת הארץ – עיינו בנבואת ישעיהו וחשבו מהו ההבדל היסודי בין שתי הנבואות? שימו לב כיצד פותחת הנבואה שם (תחילת פסוק א), ומה משמעות הזיקה של אברהם לזרעו (ראו גם בראשית י"ח,יט), ולעומת זאת על מה מתבססת זכות הירושה לפי דברי העם כאן?
ב. בטענתו של יחזקאל כלפי יושבי החרבות הוא מאשים אותם בסדרת חטאים, השוללים את זכותם לירושת הארץ.
1) מה המשותף לחטאים אלה? היעזרו בדברי התוספתא (סוטה ו׳,ט): ׳והרי דברים קל וחומר, ומה שבע מצוות שנצטוו עליהן בני נח לא עשיתן לפני ואתם אומרין נירש את הארץ?׳
ב) איסור אכילה על הדם שמופיע בדברי יחזקאל נזכר לראשונה בדברי ה׳ לנח בברית לאחר המבול (בראשית ט׳,ד-ה) עיינו בפסוקים אלה ועמדו על משמעות הזיקה בין האיסור לבין ההבטחה על דרישת דם האדם מידי החיות הטורפות. כיצד מתהפכת הברית בנבואתנו (פסוק כז)?
למעבר לדף הלימוד המלא מתוך התכנית "מתן על הפרק"