מדוע יש הבדל בגודל הכרובים בין המשכן למקדש?

 

סוף כל סוף, אחרי איסוף החומרים, גיוס העובדים ושרטוט התכניות, שלמה מתחיל לבנות את המקדש בירושלים. הוא בונה את קודש הקודשים ומכניס אליו את הכרובים: "...וְכַנְפֵי הַכְּרוּבִים אָרְכָּם אַמּוֹת עֶשְׂרִים כְּנַף הָאֶחָד לְאַמּוֹת חָמֵשׁ מַגַּעַת לְקִיר הַבַּיִת וְהַכָּנָף הָאַחֶרֶת אַמּוֹת חָמֵשׁ מַגִּיעַ לִכְנַף הַכְּרוּב הָאַחֵר. וּכְנַף הַכְּרוּב הָאֶחָד אַמּוֹת חָמֵשׁ מַגִּיעַ לְקִיר הַבָּיִת וְהַכָּנָף הָאַחֶרֶת אַמּוֹת חָמֵשׁ דְּבֵקָה לִכְנַף הַכְּרוּב הָאַחֵר. כַּנְפֵי הַכְּרוּבִים הָאֵלֶּה פֹּרְשִׂים אַמּוֹת עֶשְׂרִים וְהֵם עֹמְדִים עַל רַגְלֵיהֶם וּפְנֵיהֶם לַבָּיִת" (דה"ב ג, י-יג).

השוואה בין מידות כנפי הכרובים (חמש אמות לכנף) ובין מידות המבנה (עשרים אמה) מעלה שהכרובים מילאו את כל חלל החדר מקצה אחד ועד לקצה השני. הציפוי של הכרובים בזהב שהצטרף לחיפוי הזהב של החדר חיבר את כל חלקי הקונסטרוקציה ליחידה אחת. בשמות כה ישנו תיאור אחר של הכרובים שהונחו על ארון הברית במשכן. כיוון שמידות הארון שם הן אמתיים וחצי אורך, אמה וחצי רוחב ואמה וחצי גובה ניתן להניח שגודל הכרובים שם היה קטן בהרבה מהכרובים שמתוארים במקדש שלמה.

מדוע יש הבדל בגודל הכרובים בין המשכן למקדש?

הכרובים, ככל הנראה חיות מכונפות, מוזכרים בחזון של יחזקאל ובספר תהלים כחלק מתיאור מרכבת ה' או כהדום רגליו. הם מסמלים את הנוכחות של אלוהים בקרב העם. הגודל של הכרובים במשכן והמיקום שלהם על ארון הברית תואם את סגנון החיים של עם ישראל, הנודד ממקום למקום. לעומת זאת, עם בניית המקדש, הדום רגליו של ה' הופך להיות חלק מהבניין עצמו. הוא מבטא את השאיפה לקביעות ויציבות של אלוהים בביתו בירושלים.

באדיבות אתר 929