לפניכם קטע מתוך דף הלימוד של "מתן על הפרק" בו תמצאו שאלות מנחות והרחבות לעיון והעמקה בפרק:
פרק מ׳ פותח את חלקו האחרון של הספר, העוסק בחזון המקדש העתידי ובסדרי הנחלות בארץ לאחר הגאולה. בפרקים מ׳-מ"ב מתואר סיורו החזוני של יחזקאל במקדש ב׳מראות אלוהים׳, המקביל לסיור שערך בחלקו הראשון של הספר, בפרקים ח׳-י"א. אולם בעוד הסיור הראשון נועד להמחיש לנביא את החטאים שטימאו את המקדש והובילו לסילוק השכינה ממנו ולחורבנו, כאן נועד הסיור לבשר על חזרת השכינה למקדש ובנייתו מחדש בעתיד. מאפייניו הייחודיים של המקדש העתידי מגלמים את מגמת התיקון וההתקדשות ביחס לבית הראשון שנטמא ונחרב. המראה פותח בהקדמה המתארת את זמנו של המראה והמפגש עם האיש (מ׳,א-ד), ולאחריה מתחיל האיש לסייר עם יחזקאל בחומה המקיפה את המקדש דרך השער המזרחי שלה, אולמו והתאים שבצידיו (ה-טז), אל החצר החיצונה (יז-כז). בשלב הבא הוא נכנס אל החצר הפנימית ושעריה השונים (כח-לז), רואה את השולחנות ומתקנים נוספים בחצר לעבודת הקרבנות (לח-מג) ואת לשכות הכוהנים שבחצר הפנימית (מד-מו). אחר כך בא יחזקאל אל תוך המקדש ורואה את האולם החיצוני, ההיכל, וקודש הקדשים (מ׳,מז-מ"א,כו).
א. ׳בְּעֶשְׂרִים וְחָמֵשׁ שָׁנָה לְגָלוּתֵנוּ בְּרֹאשׁ הַשָּׁנָה בֶּעָשׂוֹר לַחֹדֶשׁ׳ (א). הפרק פותח בתיאור כפול של תאריך המראה הנבואי. תיאור כפול זה התפרש בידי חז"ל: ׳איזו היא שנה שראש השנה בעשור לחדש? הוי אומר: זה יובל׳ (בבלי ערכין דף י"ב,א). חשבו על הסמליות הטמונה בבחירתו של תאריך ייחודי זה. תוכלו להיעזר בדברי הרד"ק: ׳ולפי שהעבדים היו יוצאים מעבדות לחירות בשנת היובל ביום הכפורים, הראה לו הקדוש ברוך הוא צאת מהגלות ובבנין הבית בשנת היובל, וביום הכפורים כי בו יסלח האל לעוון ישראל וחטאתם לא ייזכר עוד׳.
עיינו בתיאור תכליתו של יום הכיפורים בתורה (ויקרא ט"ז,ל-לג), ועמדו על זיקה נוספת בין התאריך לבין חזון בית המקדש של יחזקאל.
ב. ׳וַיְנִיחֵנִי אֶל הַר גָּבֹהַּ מְאֹד וְעָלָיו כְּמִבְנֵה עִיר מִנֶּגֶב׳ (ב)
א) הפרט הראשון המייחד את המקדש העתידי הוא מיקומו הטופוגרפי. מה משמעותו הסמלית של מיקום זה? עיינו בנבואת אחרית הימים בישעיהו ב׳,ב ובהקשרה.
ב) מיקומו הטופוגרפי של המקדש והיבדלותו מהעיר נזכרים גם בהמשך המראה, בפרק מ"ג פס׳ יב. איזה פרט נוסף שם, וכיצד ניתן להבין את תפקיד המיקום החדש באמצעותו? היעזרו בדברי המלבי"ם: ׳אמר שבזה יבדל הבית השלישי מן הבתים הקודמים: א) שיהיה "על ראש ההר", וזה כולל שההר עצמו שעליו יבנה הבית יהיה נכון בראש ההרים עד שההר יהיה בראש כולם, ושלעומת שהבתים הקודמים היו בכתף ההר הוא יהיה בראש ההר לא בכתפו, שזה יורה על התרוממותו על כל. ב) זאת שנית, "שכל גבולו סביב קדש קדשים", כי העיר תתרחק מן הבית מרחק רב, וכ"ה אלף אמה שמקדש ה׳ בתוכו כולו יהיה קדש ותרומת ה׳ לכוהנים׳.
למעבר לדף הלימוד המלא מתוך התכנית "מתן על הפרק"