הייסורים שניחתו על איוב נועדו על מנת לרוממו ולהביאו לתיקון נפשו. מה היה התיקון לו נדרש איוב? והאם פעלו הייסורים את פעולתם?
איוב, אם יש את נפשך לדעת את תורת תיקון היסורים, עליך להשיג את סוד התפילה המקרבת את ה"אני" אל הזולת... בפיזור אגורות נוקשות שנתברכת בהן בשפע לא תצא ידי חובתך. רק על ידי התפילה בת חויית הסבל הכללי תיוושע. את תורת החסד לא הבנת ובזבזת את ברכתי אשר צוייתי אליך. השתדל עתה להשיג את תורת הסבל. אולי תתקן עכשיו, מתוך צער ועגמה את אשר חטאת לפנים מתוך הרחבת הלב וגיל מדומה.
הקב”ה אומר לחברי איוב: "וְעַתָּה קְחוּ לָכֶם שִׁבְעָה פָרִים וְשִׁבְעָה אֵילִים וּלְכוּ אֶל עַבְדִּי אִיּוֹב... וְאִיּוֹב עַבְדִּי יִתְפַּלֵּל עֲלֵיכֶם" (מ"ב, ח). הנני מנסה את איוב עוד הפעם. ייבחן נא בפומבי; היודע הוא להתפלל עתה על הזולת ולהשתתף בסבלו? הלמד דבר-מה בשעת פורעניות וחרון-אף? האם סיגל לעצמו מטבע חדש של התפילה הכוללת והמקיפה את הרבים? אם יתחנן בעדכם, אז תבוא גאולתו וגם גאולתכם (מ"ב, ח)... אז תדעו, כי איוב נפדה מן המיצר האגואיסטי ונכנס למרחב הסימפטיה עם הציבור וההצטרפות לזולת, וכי ההתבדלות הופקעה. ובמקומה הופיעה ההתחברות.
הפלא הגדול התרחש; איוב עמד פתאום על טיבה של התפילה היהודית. הוא גילה בשעה אחת את לשון הרבים, את מידת-החסד הסוחפת את האדם מרשות היחיד לרשות הרבים. הוא התחיל לחיות את חיי הכלל; לכאוב את מכאוביו, להתאבל על אסונו ולשמוח בשמחתו. ייסורי-איוב מצאו את תיקונם האמיתי בהחלצו מן ההסגר שהיה נתון בו, וחמת א-להים שככה. "ווה' שָׁב אֶת שבית שְׁבוּת אִיּוֹב בְּהִתְפַּלְלוֹ בְּעַד רֵעֵהוּ" (מ"ב, י)
(נערך ע"י צוות אתר התנ"ך מתוך מאמרו של הרב סולוביצ'יק "קול דודי דופק". לקריאת המאמר המלא)
הרב יוסף דב הלוי סולוביצ'יק - ממנהיגיה הרוחניים של היהדות האורתודוקסית בארצות הברית במהלך המאה ה-20. נכדו של הרב חיים מבריסק. גאון הלכתי, ראש ישיבה והוגה דעות. מראשי תנועת המזרחי.