לפניכם קטע מתוך דף הלימוד של "מתן על הפרק" בו תמצאו שאלות מנחות והרחבות לעיון והעמקה בפרק:

 

החטיבה המסיימת את ספר יחזקאל עוסקת בגבולותיה העתידיים של הארץ ובחלוקתה לשבטים. החלוקה של הארץ לשבטים שונה לחלוטין מזו שנהגה בימי בית ראשון. היא מבוססת על חלוקת הארץ לרצועות שוות, שבמרכזן ניצב המקדש והעיר המשותפים לכלל השבטים.

א. סדר החלוקה המתואר ביחזקאל הוא מהצפון לדרום: תחילה נסקרים השבטים הצפוניים (א-ז), אחר כך המקדש והעיר (ח-כב) ולבסוף השבטים הדרומיים (כג-לד). חלוקה זו שונה במהותה מן החלוקה ששררה בימי בית ראשון. חשבו מהן התפיסות הניצבות ביסוד החלוקה המחודשת של הארץ. תנו דעתכם לדמיון בין חלוקה זו לחניית השבטים סביב המשכן בבמדבר ב׳. עמדו גם על אופי החלוקה לרצועות רוחב שוות.

ב. ׳וְשֵׁם־הָעִיר מִיּוֹם ה׳ שָׁמָּה׳ - תיאור חלוקת הארץ, ועימו ספר יחזקאל כולו, חותם בציון שמה של ׳העיר׳ ירושלים – "ה׳ שמה". שינוי שמה של ירושלים לעתיד לבוא מופיע אצל מספר נביאים – ראו למשל ישעיהו א׳,כו. חשבו מה מבטא שמה העתידי של ירושלים וכיצד הוא מבטא את הרעיון המרכזי של פרקי המקדש ביחזקאל ואת יחסו הכללי של יחזקאל לירושלים. שימו לב להשמטת שמה של ירושלים בפרקי הגאולה, מפרק ל"ז ועד סוף הספר, ולביקורתו החריפה של יחזקאל בנבואותיו על ירושלים (ראו למשל כ"ב,ב,ה). היעזרו בדברים הבאים:

בבא בתרא עה ע"ב: ׳שלושה נקראו על שמו של הקב"ה ואלו הן, צדיקים ומשיח וירושלים... ירושלים שנאמר ׳ושם העיר מיום ה׳ שמה׳, אל תקרי שמה אלא שמה׳.

רד"ק: ׳ומאז והלאה יהיה שם העיר ה׳ שמה, רוצה לומר כי עד עולמי עד לא תסור עוד שכינתו מהעיר׳.

למעבר לדף הלימוד המלא מתוך התכנית "מתן על הפרק"