מלך בבל ממליך על ירושלים את מתניה, ומשנה את שמו ל"צדקיהו". מה פשרו של שם זה שניתן בידי מלך נכרי?
מלך בבל ממליך על ירושלים את מתניה, ומשנה את שמו ל"צדקיהו". תופעה זו של שינוי שם על ידי השליט, מוכרת לנו ממספר מקורות תנ"כיים, ביניהם שינוי שמו של יוסף ל"צפנת פענח" (בראשית מ"א, מה), ושל דניאל ל"בלטשאצר" (דניאל א', ז). שינוי שם כזה מבטא בדרך כלל את שלטונו ובעלותו של השליט על אותו אדם. אך בשונה מהמקרים המצוינים לעיל, בהם השם החדש הינו בשפת השליט, במקרה שלנו השם החדש הינו שם עברי, ואף נושא בתוכו איזכור לשם ה'.
בגמרא במסכת הוריות (יא, ע"ב) פירשו את כוונתו של מלך בבל בשינוי השם ל"צדקיהו" כך: "אמר לו: י-ה יצדיק עליך את הדין אם תמרוד בי, וכתיב: 'וגם במלך נבוכדנאצר מרד אשר השביעו באלוקים' (דברי הימים ב ל"ו, יג)" על פי המדרש, מלך בבל עשה שימוש מיוחד בשינוי השם על מנת להבטיח את שליטתו בצדקיהו. שם זה לא מורה על כניעתו הפוליטית בלבד של צדקיהו אליו, אלא בא לומר כי הקב"ה יהיה עד בין מלך בבל לצדקיהו, והוא זה שיפרע מצדקיהו באם ימרוד בו.
דברים אלו מתחזקים לאור נבואתו של יחזקאל (י"ז, יג-יד) על צדקיהו: "וַיִּקַּח מִזֶּרַע הַמְּלוּכָה וַיִּכְרֹת אִתּוֹ בְּרִית וַיָּבֵא אֹתוֹ בְּאָלָה וְאֶת-אֵילֵי הָאָרֶץ לָקָח. לִהְיוֹת מַמְלָכָה שְׁפָלָה לְבִלְתִּי הִתְנַשֵּׂא לִשְׁמֹר אֶת-בְּרִיתוֹ לְעָמְדָהּ". יתכן ואותה אָלה עליה מדבר יחזקאל, היא השבועה המתבטאת בשמו של צדקיהו. הפרת שבועה זו אכן גררה לבסוף ביקורת אלוקית חריפה ועונש חמור.
השם 'צדקיהו' מבטא את הציפיה והדרישה שיהיה איש צדק העומד בדיבורו. בנבואת ירמיה (כ"ג, ה-ו), מופיעה ציפייה כי מלך כזה יושיע את יהודה, ושמו יהיה דומה - 'ה' צדקנו': "הִנֵּה יָמִים בָּאִים נְאֻם ה' וַהֲקִמֹתִי לְדָוִד צֶמַח צַדִּיק וּמָלַךְ מֶלֶךְ וְהִשְׂכִּיל וְעָשָׂה מִשְׁפָּט וּצְדָקָה בָּאָרֶץ. בְּיָמָיו תִּוָּשַׁע יְהוּדָה וְיִשְׂרָאֵל יִשְׁכֹּן לָבֶטַח וְזֶה-שְּׁמוֹ אֲשֶׁר-יִקְרְאוֹ ה' צִדְקֵנוּ". אולי היו אלה תקוותיו של הנביא מצדקיהו עצמו, ואולי ציפייה כי מלך המשיח יתקן את שהחריב מלך יהודה האחרון.
הכותבים במדור זה הינם חברי ארגון נח"ת - נוער חובב תנ"ך, המהווה בית ללימוד התנ"ך בידי הנוער