האולם דומה, המידות זהות. אבל ההבדל הגדול נעוץ במה שהודגש אצל שלמה, ואיננו ביחזקאל

 

המידות ל"היכל" (40 על 20 אמה) ול"קֹדֶש הקֳדָשים" (20 על 20 אמה), הן אותן המידות מהבית שבנה שלמה (מלכים-א ו, ב-ג,טז-יז), והן כפולות ממידות המשכן (שמות כו, טו-כה). גם האולם שבכניסה דומה מאד לאולם שבנה שלמה (מ, מט).

ההבדל הגדול נעוץ במה שהודגש אצל שלמה, ואיננו ביחזקאל - אין שום בית למלך ("נשיא" בלשון יחזקאל), אין ציפוי עצים מהלבנון, וזהב לא נזכר, אין כרובים מקשה זהב, ולא כרובים עומדים בדביר. אין 'דביר'! אפילו ארון הברית לא נזכר. ב"קֹדֶש הקֳדָשים" לא מתואר שום דבר.

יש "כְּרוּבים ותִמוֹרים" על הקירות, עם "פני אדם" ו"פני כפיר" (מא, יח-כ) בדומה לשלמה (מלכים-א ו', לה; ז', לו), אבל בלי זהב. לא נזכרו מנורות זהב בהיכל (שלמה יצק עשר; מלכים-א ז', מח-מט); לא נזכר שולחן לחם הפנים המצופה זהב, ולא מזבח זהב; "המזבח" הפנימי רק מ"עץ"... גובהו 3 אמות (כמו במשכן), ואורכו 2 (כפול מהמשכן), ונקרא גם "השֻלחן אשר לפני ה'" (מא, כב) - רק הוא נזכר בהיכל; אין 'יָם', ואין 'מכונות'; יש שני עמודים מצדי הפתח (מ, מט), אבל לא נזכרו 'כותרות'.

האם מותר להשלים את החסר, מתוך הנחה שהנבואה קיצרה? בתיאור כה מפורט, זה לא אפשרי. גם חז"ל (הוריות יב) והרמב"ם (הל' בית הבחירה פרק ד, א) הבינו, שהארון עם הכפורת והכרובים נגנזו לעולמים עוד בימי יאשיהו (ירמיהו ג, טז-יז; דברי-הימים-ב לה, ג, שלא כפשוטו).

נשמעת כאן צעקה גדולה נגד גורמי החטאים והתועבות, שהביאו לחורבן הזהב והעושר של שלמה, בית המלך והפוליטיקה, וציפוי עצי הלבנון מִצוֹר. רק הבית וקירותיו מדודים בדיוק - "וזה קֹדֶש הקֳדָשים" (מ"א, ד).

 

באדיבות אתר 929