לפניכם קטע מתוך דף הלימוד של "מתן על הפרק" בו תמצאו שאלות מנחות והרחבות לעיון והעמקה בפרק:
בפרק ל"ז כלולות שתי נבואות המתארות את שלבי הגאולה בדימויים עזי מבע, והן מן הנבואות הבולטות שנחקקו בתודעת האומה: הנבואה הראשונה (א-יד) היא חזון תחיית העצמות היבשות שנגלה ליחזקאל בבקעה. חזון מופלא זה הינו משל לתחיית האומה וגאולתה. הנבואה השניה (טו-כח) היא נבואה סמלית, שבה מצטווה יחזקאל לאחד שני עצים המסמלים את שתי הממלכות, ישראל ויהודה, כביטוי לאיחודם מחדש של שבטי ישראל בארץ בתקופת הגאולה.
א. עיינו במחלוקת התנאים שלפניכם, וחשבו מהו המוקד של חזון העצמות לפי רבי יהודה ומהו מוקד החזון לפי שאר התנאים: ׳רבי אליעזר אומר: מתים שהחיה יחזקאל עמדו על רגליהם, ואמרו שירה ומתו... רבי יהודה אומר: אמת משל היה... (רש"י: משל היה - שהיה מרמז להם על הגלות, כאדם מת שחוזר וחי, כך ישראל ישובו מן הגלות) רבי אליעזר בנו של רבי יוסי הגלילי אומר: מתים שהחיה יחזקאל עלו לארץ ישראל, ונשאו נשים והולידו בנים ובנות. עמד רבי יהודה בן בתירא על רגליו ואמר: אני מבני בניהם, והללו תפילין שהניח לי אבי אבא מהם׳. (בבלי סנהדרין צ"ב)
תוכלו להעזר בדברי הרד"ק: ׳והעניין הזה הראה לו הקב"ה למשל כי בנ"י יצאו מהגלות שהם בו והם בו כעצמות היבשות על דרך משל. או הראם לו זה להראות לו שעתיד להחיות מתי ישראל בעת הישועה כדי שיראו גם הם בישועה׳.
ב. חזון העצמות היבשות:
1) לחזון העצמות שני חלקים: משל (א-י) ונמשל (יא-יד) השוו בין הנבואה הראשונה על העצמות (ד-ו) לבין קיומה (ז-ח). איזה שלב חסר בביצוע ומדוע?
2) מדוע יש צורך בנבואה מיוחדת ונפרדת על הרוח? השוו לשני השלבים בתיאור בריאת האדם בבראשית ב׳,ז ובדקו את שני השלבים המקבילים בנמשל (יב-יג, יד).מהי לדעתכם משמעות פיצולם של שני השלבים בגאולת העם?
ג. קיים דמיון מילולי ורעיוני בין שתי הנבואות בפרק: השוו בין תיאור העצמות בפסוק ז לתיאור העצים בפסוק יז ובין תיאור הגאולה בפסוק יב לתיאור בפסוקים כא-כב, תנו דעתכם גם לדמיון הצלילים בין ׳עצם׳ ל׳עץ׳. נסו לשרטט את שלבי גאולת האומה העולים מצירוף שתי הנבואות.
למעבר לדף הלימוד המלא מתוך התכנית "מתן על הפרק"