מה פשרה של טומאת היולדת? טומאת היולדת אינה נוצרת משום שהלידה היא דבר טמא, אלא בגלל הפער העצום שנוצר במהלכה.

על טומאת היולדת אמר הרבי מקוצ'ק כך: נאמר בגמרא (תענית ב, א) ששלושה מפתחות נמצאים רק בידי הקב״ה, ולא נמסרו בידי שליח; מפתח של גשמים, מפתח של לידה, ומפתח של תחיית המתים. מכיוון שהמפתח של לידה הוא בידי הקב״ה, אז כנראה שבזמן הלידה רוחו נמצאת שם, ומיד לאחריה היא מסתלקת — וזה, אותו המתח שגורם להיווצרות הטומאה. הטומאה איננה נוצרת משום שהלידה היא דבר טמא — אדרבה, זהו זמן שבו חיים חדשים מגיעים לעולם — אלא מפני שיש בה את אותו פער בין המתח הגבוה למתח הנמוך, שהוא בעצם הפער בין החיים למוות.

המתח הגבוה בלידה והנפילה שלו מיד לאחריה נובעים מצדדים שונים שלה. קודם כל, הנס הגדול של הלידה עצמה: יש כאן איש בתוך איש, אדם שמופיע פתאום בתוך אדם אחר. בשבילנו אולי מדובר בדבר פשוט; ברור לנו איך זה קורה וברור לנו שכך צריך לקרות, אבל בעצם, כל המנגנון של האישה המעוברת שנושאת סוג של חיים כפולים, ושהחיים הללו פתאום נקרעים — זהו פלא. את אפס קצהו של הפלא הזה אפשר לחוש בדברי חוה כשהיא יולדת את הילד הראשון בעולם: ״קניתי איש את ה׳״ (בראשית ד', א) — וזוהי קריאה תמיהה והתפעלות. כמעט כל המפרשים מסכימים ש״את״ בפסוק פירושו ״עם״. כלומר, שחוה מסתכלת על עניין הלידה ואומרת: ׳תראו מה שקרה! אני עשיתי משהו, אני, יחד עם ה׳, עשיתי בן אדם!׳.

גם מן הצד הגופני, הפיזיולוגי, מה שקורה בלידה דומה מאוד לכל מקרה אחר שיוצר טומאה; ההיריון דורש שינוי עצום בתוך המנגנונים של הגוף — הכל צריך לעבוד עכשיו בצורה לגמרי אחרת; בכל זמן ההיריון נמצא פלא מתמיד בתוך הגוף, פלא של יצירה, וזה דורש ממנו להתאים את עצמו. כאשר מתחיל התהליך של הלידה, הכל מתחולל ביתר שאת וביתר עוז: כל החומרים, אדרנלין ועוד אחרים, שופעים בכמות אדירה בתוך הגוף כדי לאפשר את הלידה — כל זה קיים עד לרגע הלידה. ומיד לאחר הלידה, כל הייחוד שהיה, היוצא דופן, כל הנס של יצירת דברים חדשים — פוסק, ולא בדעיכה, מעט מעט, אלא בבת אחת. שבירת המתח היא עצומה: רגע אחד הפלא קיים, ורגע לאחר מכן הוא כבר איננו. הפער הגדול הוא זה שיוצר את טומאת הלידה. מעין הד לעוצמת השבר הזה ניתן לראות בתופעת הדיכאון לאחר לידה, שאמנם בדרך כלל איננה תופעה מאוד חמורה, אבל עשויה להגיע גם למדרגה של שיגעון ממש. ככל שהפער גדול יותר, כך נעשית גם הטומאה חמורה יותר.
 

נערך ע"י צוות אתר התנך מתוך הספר 'חיי עולם: שיחות על פרשת השבוע' בהוצאת מגיד
לרכישת הספר