גת הייתה עיר חשובה ביותר ובכל זאת כיבושה מוזכר רק בחצי פסוק. לתנ"ך היה חשוב יותר לפרט על הניסיון לכבוש את ירושלים.

 

אזכור קצר (כחצי פסוק) של כיבוש גת בידי חזאל מלך ארם, מופיע במלכים ב י"ב, יח. איזכור זה הוא בעל חשיבות רבה מכמה בחינות.

ראשית, הוא מספר לנו על אחד האירועים הגיאו-פוליטיים החשובים ביותר שהתרחשו בארץ ישראל בתקופת המלוכה. חזאל מלך ארם דמשק מלך במחצית השנייה של המאה ה-9 לפני הספירה, והוא ידוע היטב הן מהמקרא והן מהמקורות האשוריים כמלך חזק ודומיננטי ביותר באזור. ואכן, אנו רואים במקרא ובכתובות האשוריות תיאורים על מסעות מלחמה שהוא ערך, תוך שהוא מטיל את מרותו ופחדו על אזורים רבים ברחבי ארץ ישראל וסוריה. התאריך המדויק של כיבוש גת בידי חזאל אינו ידוע, אך מקובל על החוקרים שזה התרחש אי שם בין 830 ל-897 לפני הספירה.

על אף שאין עדויות היסטוריות נוספות על כיבוש העיר, בחפירות הארכיאולוגיות מטעם אוניברסיטת בר-אילן, בראשות כותב שורות אלו בתל צפית (גת פלשתים המקראית) זוהתה שכבת חורבן מאסיבית שמיוחסת לכיבוש זה, וכן מערכת מצור שמקיפה את העיר שקשורה בכיבוש זה (שהיא מערכת המצור הקדומה ביותר המוכרת בעולם בממצא הארכיאולוגי!). בנוסף, במספר אתרים אחרים באזור מישור החוף והשפלה (למשל גדר, אפק, תל זית, ועוד), זוהו שכבות חורבן שאולי קשורות לאותו מסע מלחמתי של חזאל.

החשיבות הרבה של אירוע זה היא בכך שחזאל הורס את העיר הגדולה בדרום ארץ ישראל בתקופה זו - גת פלשתים. ואכן, בחפירות בתל צפית נתגלו עדויות לעיר שהשתרעה על כ-500 דונם, מהגדולות בערים הקדומות בארץ ישראל. יש להניח שעד לחורבן העיר בידי חזאל, גת הייתה אחת החזקות, אם לא החזקה בערי המדינה במרחב זה. סבירות גבוהה שעד לחורבנה של גת ביד חזאל, היא שלטה במרחב של מערב השפלה ומרכז מישור החוף, ולמעשה, מנעה ממלכת יהודה להתפשט לכיוון מערב. רק לאחר חורבן גת, ערי פלשת האחרות צמחו ועלו (למשל עקרון) ומצד שני, ממלכת יהודה יכלה להתרחב ולהתעצם. ולכן, חורבנה של גת היה בעלת חשיבות פוליטית / מדינית מכרעת.

על אף זאת, המקרא מזכיר את הכיבוש בקצרה. אך יש בכך עדות חשובה להיסטוריוגרפיה המקראית. כיבוש העיר, על אף חשיבותה הרבה, לא היה עניין בעל חשיבות מרכזית לתנ"ך. ולכן, לאחר אזכור קצר של כיבוש העיר, הכתוב במלכים ב י"ב, מתאר בפרוטרוט את עלייתו של חזאל לכיוון ירושלים - ותשלום הכופר שיהואש מלך יהודה שילם לו בכדי למנוע את כיבוש העיר. החלק הזה של הסיפור עניין את התנ"ך - מה קרה לירושלים - ופחות עניין אותו האירוע ההיסטורי החשוב - כיבוש גת.

נערך ע"י צוות אתר התנ"ך

באדיבות אתר 929