לפניכם קטע מתוך דף הלימוד של "מתן על הפרק" בו תמצאו שאלות מנחות והרחבות לעיון והעמקה בפרק:
'הִנְנִי שׁלֵֹחַ מַלְאָכִי וּפִנָּה דֶרך לְפָנָי' (ב',יז-ג',ו)
הנבואה הרביעית בספר מלאכי עוסקת בשאלת הגמול: כנגד טענות העם על אי הצדק האלוקי (ב', יז), מתאר הנביא את בואו של יום ה' שיבשר המלאך (ג',א-ו)
א. 1. הנביא מתאר שני שלבים (א-ד, ה-ו) עמדו על ההבדלים בין שני השלבים – כלפי מי כל שלב מוסב, מי הפועל ומה תכליתו של כל שלב?
2. מדוע נשלח המלאך בשלב הראשון, לפני בוא ה' להיכלו, לטהר את בני לוי? היעזרו בפירוש 'דעת מקרא': 'ופנה דרך – כשליחו של מלך ההולך לפניו ומכריז פנו דרך, כן יבשר המלאך את הופעת ה'... ופתאום יבוא אל היכלו, מקדשו בירושלים, שהסתלק ממנו בעוון הכהנים והעם' .
שימו לב לדמיון בין כינויו 'מלאך הברית', לבין תיאור הכהנים והלויים לעיל ב',ה-ז: 'בריתי היתה איתו... כי מלאך ה' צבאות הוא'.
'שׁוּבוּ אֵלַי וְאָשׁוּבָה אֲלֵיכֶם' (ג', ז-יב)
כמו בנבואה הקודמת, גם כאן מנבא מלאכי על תיקון עתידי, אולם כאן יסודו של התיקון מצוי בתשובת העם שתחזיר את מערכת היחסים לקדמותה.
ב. במה נעוצה תשובת העם בנבואה זו? שימו לב לייחודה של הדרישה הזו על רקע התביעות הנבואיות המקובלות לתשובה.
'כִּי הִנֵּה הַיּוֹם בָּא בּעֵֹר כַּתַּנּוּר' (ג',יג-כא)
בדומה לנבואה הרביעית, גם נבואה זו מתמקדת בטענות העם על בעיית הגמול. מלאכי מתאר את יום הדין שבו יובדלו הצדיקים מהרשעים (יט-כא)
ג. חשבו מה משמעותו של תיאור זה ומהו אופי הדין העולה ממנו? נסו לעמוד על משמעותה הסמלית של השמש כאן. היעזרו בדברי הגמרא (נדרים ל,ב): 'רבי שמעון בן לקיש אמר: אין גיהנם לעולם הבא, אלא הקדוש ברוך הוא מוציא חמה מנרתיקה, צדיקים מתרפאין בה ורשעים נידונין בה, שנאמר: וזרחה לכם יראי שמי שמש וגו' ולא עוד אלא שמתעדנין בה, שנאמר: 'ויצאתם ופשתם כעגלי מרבק'. והרשעים נידונין בה, שנאמר 'הנה היום בא בוער כתנור וגו' '.
למעבר לדף הלימוד המלא מתוך התכנית "מתן על הפרק"