כמה מכות קבלו המצרים? אם נעיין בתהילים ע"ח נראה כי משורר תהילים מזכיר שם רק שבע מכות ולא עשר כמקובל. מה פשר העניין?

 

המכות מתחלקות לשלוש קבוצות: דם-צפרדע-כנים; ערוב-דבר-שחין; ברד-ארבה-חושך-בכורות, אך בתהילים ע"ח, חסרות שלושת המכות שהן מספר שלוש בכל קבוצה: כנים, שחין וחושך. מה יכולה להיות הסיבה לכך?

ניתן לראות שיש קשר טבעי בין המכה השנייה לבין המכה השלישית.

באישת הארץ בעקבות הצפרדעים (שמות ח', י) גרמה לכינים, כתוצאה של הידרדרות היגיינית, שכן אחרת קשה להבין מדוע התורה טורחת לתאר את באישת הארץ אחרי שכבר הסתיימה המכה וה' נענה להיעתרות משה. השחין הוא מגפה שבאה בעקבות מגפה אחרת - הדבר, ואנו יודעים שמגפה אחת יכולה להוביל לאחרת. החושך בא בעקבות חושך אחר, שגרם לו הארבה: "ויכס את עין כל הארץ ותחשך הארץ" (שם י', טו). מדענים מסבירים שהארבה במצרים הוא תוצאה של שרב המביא עימו רוחות מזרחיות וסופות חול הנושאות את הארבה. אפשר שסופת חול נוספת, קיצונית בעוצמתה, החשיכה את הארץ, ולכן גם נאמר: "וימש חשך" (שם י', כא), שהרי חושך שיש לו ממשות הוא החושך הבא בעקבות סופת חול.

ומכל זה יוצא כי מרכיב הנס במכה השלישית אינו תוצאה של פריצת גדרי הטבע דווקא, אלא של תופעת טבע קיצונית אשר תזמונה נעשה על ידי משה רבנו, והיא משרתת את המטרה של גאולת ישראל והענשת המצרים. 

מטרת המשורר במזמור ע"ח בתהילים היא לתאר אותות ומופתים אשר נעשו על ידי ה' ואשר מדגישים את השגחתו על ישראל. מסתבר שבהקשר זה אין טעם להזכיר את המכות שכלל לא היה להן תפקיד של אות או מופת, כלומר שהן לא באו לשם לימוד לקח, ואפילו ספק אם הן נתפסו בשעתן כביטוי של השגחה אלוקית. תחת זאת, המזמור אומר שה' שילח בהם "חרון אפו עברה וזעם וצרה משלחת מלאכי רעים" (תהילים ע"ח, מט), וצדקו התנאים שאמרו שהיו מכות רבות, אך הוזכרו רק אלה שהיה בהן אות ומופת לישראל ולעמים והן ניכרו בבירור כמעשהו של ריבונו של עולם.

נערך ע"י צוות אתר התנ"ך

לקריאת המאמר המלא באדיבות אתר VBM של ישיבת הר עציון