פעמיים מוזכרת בפרשתנו רשימת עמי כנען בהרכב חסר של שישה עמים, כאשר מקום הגרגשי נפקד. מדוע? לאן הוא נעלם? ומדוע הוא מוזכר מאוחר יותר בספר דברים ויהושע? 

לאחר חטא העגל מבטיח ה' לישראל כי הוא ישלח לפניהם מלאך שיגרש את עמי כנען על מנת שיוכלו להיכנס לארץ המובטחת. שתי הרשימות המופיעות בפרשתנו (ל"ג, ב; ל"ד, יא) הינן בהרכב חסר. הגרגשי אינו מופיע בהן. אולי הוא רמוז במילים 'וגרשתי', 'הנני גורש'. עמי כנען מנויים בתנ"ך 23 פעמים. רק פעמיים ביהושע (ג', י; כ"ד, יא) ופעם אחת בתורה (דברים ז', א) מנויים כל שבעת העממים. אולם בשאר המקומות חסר שוב אותו הגרגשי. לאן הוא נעלם? נעיר כי הוא לא תמיד היה 'נחבא אל הכלים'. בספר בראשית מנויים עמי כנען פעמיים ושם הוא מופיע עם עוד עמים נוספים. כך שבהחלט ניתן לומר שבתקופות הקדומות ביותר הגרגשי קיים וכוחו גדול משל החיוי והפריזי, אבל מימי משה ואילך כמעט שאין שומעים עליו.

מסורת מפתיעה של חז"ל (ירושלמי שביעית א, ו) מציעה שבעקבות מכתב של יהושע בן נון החליט גרגשי להתפנות ומשום כך זכה לקבל את אפריקי (צפון אפריקה, תוניס של ימינו). מסורת זו של חז"ל מקבלת חיזוק מהספר היווני 'ההיסטוריה של המלחמות' של פרוקופיוס איש קיסריה, מחבר ביזנטי מאנשי חצרו של הקיסר יוסטיניאנוס הראשון במאה השישית לסה"נ. בספרו (ספר ד, פרק 10) מזכיר המחבר את המוּרים, תושביה השמיים הקדומים של צפון אפריקה, ומספר שמוצאם מן הגרגשים שברחו מפני יהושע בן נון. 

רש"י קיבל את עמדתם של חז"ל, אולם האבן עזרא הציע כי הגרגשי לא הוזכר כיוון שהיה עם קטן. ניתן להציע דרך שלישית המשלבת בין עמדת חז"ל לדעת האבן עזרא. כאמור, הגרגשי נעלם מן התורה כבר בימי משה ולא רק בימיו של יהושע. לאור זאת יש לומר שכנראה עם זה עזב לצפון אפריקה בעקבות שמועות על מה שארע לעם ישראל (כפי שמאושש מנתונים הסטורים וארכיאולוגיים) אולם לא לגמרי. או אז היו עם קטן ולכן לא הוזכרו בתנ"ך אולם כיון שחלק מהם נותרו בארץ היה מקום להזכירם ברשימות הרשמיות של ספר דברים ויהושע.  

נערך ע"י צוות אתר התנך מתוך הספר 'מקום בפרשה' בהוצאת ידיעות אחרונות