על פי דברי חז"ל קהלת הוא שלמה המלך. תיאורים רבים במגילה תומכים בדעה זו.
מיהו המכונה 'קהלת'? מסורת היא בידי חכמים שקהלת הוא כינוי לשלמה המלך.
רש"י מביא שני טעמים לכינוי הזה:
"על שם שקיהל חכמות הרבה וכן במקום אחר קוראו אגור בן יקא (משלי ל', א) שאגר כל החכמה והקיאה, ויש אומרים שהיה אומר כל דבריו בהקהל".
פסוקים רבים במגילה מחזקים את הזיהוי של קהלת עם שלמה.
קהלת מעיד על עצמו: "אני קהלת הייתי מלך על ישראל בירושלים" (א', יב)
את מעשיו בירושלים הוא מתאר כך:
"הגדלתי מעשי, בניתי לי בתים, נטעתי לי כרמים. עשיתי לי גנות ופרדסים, ונטעתי בהם עץ כל פרי. עשיתי לי ברכות מים, להשקות מהם יער צומח עצים. קניתי עבדים ושפחות, ובני בית היה לי, גם מקנה בקר וצאן הרבה היה לי, מכל שהיו לפני בירושלים. כנסתי לי גם כסף וזהב, וסגולת מלכים והמדינות, עשיתי לי שרים ושרות, ותענוגות בני האדם שידה ושידות" (ב', ד-ח)
התיאור הזה מתאים לשלמה. אין עוד מלך שהיה עשיר ובעל נכסים כשלמה. על פעולות הבניה והנטיעה של שלמה מסופר הרבה במקרא: במלכים א פרק ז' מסופר ששלמה בנה את ביתו שלש עשרה שנה.
במגילת שיר השירים מסופר: "כרם היה לשלמה" (שיר השירים ח', יא)
במלכים א פרק י' מסופר: "וכל כלי משקה המלך שלמה זהב, וכל כלי בית יער הלבנון, זהב סגור, אין כסף, לא נחשב בימי שלמה למאומה... ויגדל המלך שלמה מכל מלכי הארץ לעושר ולחכמה". תאור מפורט של עושרו של שלמה נמצא בדברי הימים ב פרק ט'.
שלמה היה מפורסם לא רק בעושרו אלא בעיקר בחכמתו:
"ויתן אלהים חכמה לשלמה ותבונה הרבה מאד... ותרב חכמת שלמה מחכמת כל בני קדם, ומכל חכמת מצרים" (מלכים א ה', ט-י)
וקהלת מעיד על עצמו: "אני הנה הגדלתי והוספתי חכמה על כל אשר היה לפני על ירושלים" (טז), "וגדלתי והוספתי מכל שהיה לפני בירושלים, אף חכמתי עמדה לי" (ב', ט). ובסיום המגילה מסופר: "ויותר שהיה קהלת חכם, עוד למד דעת את העם ואזן וחקר, תקן משלים הרבה" (י"ב, ט)
ואמנם חלק מן הרעיונות המובאים במגילת קהלת מצויים בספרים אחרים בתנ"ך בשמו של שלמה, בעיקר בספר משלי.
נערך ע"י צוות אתר התנ"ך
לקריאת המאמר המלא באדיבות אתר דעת