יוסף מצווה לפני מותו שיקחו את עצמותיו ויקברום בארץ ישראל. כמה דורות מאוחר יותר מתוארת קבורתו בעיר שכם. מה הזיקה בין יוסף לשכם? מה ראו בני ישראל לקבור את יוסף דווקא שם?

בפרקנו נפטרים שני אנשים במצרים ושניהם מבקשים להיקבר בארץ ישראל: האחד, הוא יעקב אבינו הנקבר במערת המכפלה. והשני, הוא יוסף כמופיע בסוף הפרק.
קודם פטירתו, מבקש יוסף מאחיו שיקחו את עצמותיו יחד עימהם לקבורה בארץ ישראל. בינתיים מונחות עצמותיו בארון (כו) להורות כי סיפור קבורתו לא נגמר, ועתידים הוא ובני ישראל לצאת ממצרים.

בקשתו מתבצעת על ידי משה רבינו (שמות י"ג, יט) שלוקח את עצמותיו ולבסוף, נקבר יוסף בארץ ישראל כמופיע בסוף ספר יהושע (כ"ד, לב): "וְאֶת עַצְמוֹת יוֹסֵף... קָבְרוּ בִשְׁכֶם בְּחֶלְקַת הַשָּׂדֶה אֲשֶׁר קָנָה יַעֲקֹב מֵאֵת בְּנֵי חֲמוֹר אֲבִי שְׁכֶם בְּמֵאָה קְשִׂיטָה". מה ראו בני ישראל לקבור את יוסף דווקא בשכם? מה פשר ההדגשה שזו חלקת השדה שקנה יעקב?

שכם, היא המקום הראשון בארץ כנען אליו נכנס אברם בצו ה', ומשם החל את הליכתו בכיבוש הארץ מידי הכנעני (י"ב, ו). כמה דורות אחרי כן, מעשה אבות סימן לבנים, נכנס גם יעקב בבואו מחרן דרך שכם וקונה לו נחלה שם (ל"ג, יט).

יעקב, ככל הנראה, רצה להיקבר בחלקת השדה בשכם[1]- כפי שיוסף מתאר את בקשתו בפני פרעה "בקברי אשר כריתי לי בארץ כנען'" (ה). זה המקום אותו קנה ושם סבר להיקבר בתחילה עם אשתו, רחל. אולם, כנראה בעקבות פטירת רחל בדרך שינה את תוכניותיו, והחליט להיקבר בקברי אבותיו במערת המכפלה, כפי שציווה בסופו של דבר לאחים (מ"ט, כט-לב).

במקום יעקב, נקבר יוסף, ממשיך דרכו באותה חלקת קבר, כדי להוציא לפועל את תוכניתו המקורית של יעקב. בכך חיזק את אחיזת ישראל במפתח הכניסה לארץ כנען. דומה שלכך נתכוון יעקב בברכתו: "ואני נתתי לך שכם אחד על אחיך" (מ"ח, כב). יעקב נתן ליוסף את העיר שכם לקבורה ונחלה.    

[1] הנחה זו הראשונה, שמעתי מהרב מנשה וינר מישיבת מעלות. (לשמיעת שיעורו של הרב וינר בנושא זה)