לפניכם קטע מתוך דף הלימוד של "מתן על הפרק" בו תמצאו שאלות מנחות והרחבות לעיון והעמקה בפרק:
הפרק פותח במשל נבואי סמלי - ירמיהו מצטווה ללכת אל בית יוצר כלי חרס, ושם מודיעו ה׳ את דבריו. הנבואה בבית היוצר מורכבת ממשל (א-ד) ונמשל (ה-יב) העוסק באפשרות השינוי של הגזרה האלוקית, התלויה במעשי בני האדם. בעקבות נבואה זו מופיע תיאור התמודדותו האישית של ירמיהו עם המתנגדים לנבואותיו, המתנכלים לו ומבקשים להשתיקו. בדומה לניסיון ההתנקשות של אנשי ענתות בירמיהו בפרק י"א, גם כאן ההתנכלות ורדיפת הנביא מביאה אותו לתפילה נרגשת לה׳ שלא יסלח לעוונם.
א. המשל הנבואי פותח בתיאור היצירה של כלי החרס בבית היוצר. היצירה משמשת כדימוי לתהליכי עיצוב הגורל ההיסטורי של העמים והממלכות ביד ה׳. בשלב הבא מתרחשת תאונה - הכלי שעוצב בחומר נשחת ותכניתו של היוצר עולה בתוהו. מהו הנמשל של ׳תאונה׳ זו, ומה ניתן ללמוד מכך על דרכי הנהגת ה׳ את עולמו ביחס לגורל בני האדם?
ב. בנבואת "בית היוצר" מתפרשים ומורחבים דברי ה׳ לירמיהו בנבואת ההקדשה (א׳,י). השוו בין העיקרון הכללי המופיע בנבואת ההקדשה לבין פירוטו והרחבתו בפרקנו (ז-י), ועמדו על החידוש העולה מנבואת "בית היוצר".
ג. ׳וַיֹּאמְרוּ לְכוּ וְנַחְשְׁבָה עַל-יִרְמְיָהוּ מַחֲשָׁבוֹת׳ (יח) .
1) כיצד תופסים יריביו של ירמיהו את נבואות הפורענות שלו ומה יחסם אליו בעקבות זאת? השוו בין המחשבה שחושב ה׳ על העם (יא) לבין המחשבה שחושבים אויבי ירמיהו (יח). מה ניתן ללמוד מהזיקה הניגודית בין הפסוקים על הכוונה העומדת מאחורי המחשבות הללו? שימו לב לפסוק יח, המעמיד מול ירמיהו שלוש סמכויות רוחניות. כיצד הדבר מחזק את הטענה המרכזית של יריבי ירמיהו?
2) לעומת הדרך בה נתפס ירמיהו בעיני העם, כיצד רואה הנביא עצמו את תפקידו ואת תכלית נבואותיו (כ-כא)?
למעבר לדף הלימוד המלא מתוך התכנית "מתן על הפרק"