נבואת ישעיהו על בבל בזמן שהיא עוד לא הייתה אימפריה מעלה שאלות - מהו חטאה של בבל? ומהי מטרת הנבואה לטווח הקרוב? התשובה לכך היא שהנבואה לא היתה ממוענת לעם ישראל אלא נכתבה כדי להילמד בבית מדרשו של ישעיהו, ותלמידיו הם שיפרסמו אותה לקהל הרחב בעת המתאימה.

 

הנבואה על בבל היא אב-טיפוס לנבואות העמים הבאות אחריה. הפתיחה היא קשה: "הנה יום ה' בא אכזרי ועברה וחרון אף לשום הארץ לשמה וחטאיה ישמיד ממנה" (ט). אבל מה הם חטאיה? בשל מה העונש הקשה הזה? בל נשכח, שנבואה זו נאמרת/נכתבת כ-120 שנה לפני היות בבל גברת הממלכות, ולכן מי ששמע נבואה זו, בהחלט יכול היה להרים גבה. שאלה נוספת עולה בהקשר זה: לנבואות הייתה תכלית קרובה – שיפור דרכו של העם, להנחותו בדרך הנכונה ולהזהירו מפני סכנות ועונשים שהוא עלול להיחשף להם, ותכלית רחוקה – לדורות הבאים עד ימינו אלה. התכלית הרחוקה הושגה, אולם מה ערך יש לתכלית הקרובה, אם הנבואה מדברת על מציאות וממלכה שיהיו ברי-תוקף רק בעוד למעלה מ-100 שנה?

זהו הפיתרון: ישעיהו הנביא הצטווה לפתוח בית מדרש שבו נלמדו נבואותיו. חלק מנבואות אלה, כמו המשא אל העמים או חלק מהן, לא נועדו לקהל הרחב, אלא לאלו שהבינו כי מוטת כנפי הנבואה ככלל ומוטת כנפי חזונו של ישעיהו, אינם מוגבלים לזמן ולמקום. כשם שנותן הנבואה, ה' בורא עולם, אין לו תחילה ואין לו סוף, כך יכולת החזון של שליחיו הנביאים, אינה מוגבלת לזמן ולמקום. כל האירועים המתרחשים בהווה והעתידים להתרחש באיזה שהוא זמן בעתיד לבוא, מקור אחד להם, הם מתוכננים למטרות יעודות הידועות היטב להוגה שלהם, והן תתבררנה לנו ככל שיעברו השנים הלאה במסע ההיסטורי הבלתי פוסק. לכן נבואות אלו נכתבו על מגילות/ספרים והוצאו לקריאה וללימוד על ידי לימודיו (מלמדי ותלמידי בית או בתי המדרש שהקים הנביא ישעיהו) לקהל הרחב, בעת המתאימה.  

בעת הפרסום של הנבואות הללו, השאלות ששאלתי לעיל לא היו יותר ברות תוקף, הן נעלמו מאליהן. לכן סדרת הנבואות הזו פותחת בפסוק המסביר שגם אלו נבואותיו של ישעיהו. הן בעלות אותו תוקף, ויש להתייחס אליהן כמו לאלו שישעיהו אמר אותן בפומבי. לא בית מדרשו "המציא" אותן, אלא אלו ואלו דברי א-לוהים חיים.

עוד לפשר הנבואה על בבל ניתן לשמוע בשיעורה של ד"ר טובה גנזל

נערך ע"י צוות אתר התנ"ך

באדיבות אתר 929