"נָכוֹן כִּסְאֲךָ מֵאָז מֵעוֹלָם אָתָּה" (תהילים צ"ג, ב)

 

שמות רבה (וילנא) פרשת בשלח פרשה כג 

"אז ישיר משה" (שמות ט"ו, א), הדא הוא דכתיב [=זהו שאמר הכתוב]: "נכון כסאך מאז" (תהילים צ"ג, ב). 

אמר רבי ברכיה בשם ר' אבהו: אף על פי ש"מעולם אתה", לא נתיישב כסאך ולא נודעת בעולמך עד שאמרו בניך שירה לכך נאמר "נכון כסאך מאז" (שם). 

משל למלך שעשה מלחמה ונצח, ועשו אותו אגוסטוס [=קיסר]. אמרו לו: עד שלא עשית המלחמה היית מלך, עכשיו עשינוך אגוסטוס. מה יש כבוד בין המלך לאגוסטוס? אלא המלך עומד על הלוח ואגוסטוס יושב. 

כך אמרו ישראל: באמת עד שלא בראת עולמך היית אתה, משבראת אותו אתה הוא, אלא כביכול עומד שנאמר: "עמד וימודד ארץ" (חבקוק ג', ו). אבל משעמדת בים ואמרנו שירה לפניך באז נתיישבה מלכותך וכסאך נכון. הוי: "נכון כסאך מאז" (תהילים צ"ג, ב), ב"אז ישיר" (שמות ט"ו, א). 

 

 

 

שמות רבה - מדרש אגדה לספר שמות. המדרש מורכב משני חלקים (חלק א - על פרקים א'-י'; חלק ב - על פרקים י"ב-מ') השונים זה מזה באופיים והם נוצרו, ככל הנראה, בזמנים שונים. החלק הראשון מאוחר יותר לשני והוא כנראה קיבל את צורתו הסופית רק לאחר המאה ה-11 אם כי נשתמרו בו בוודאי גם מדרשים קדומים. בחלק הראשון מובאים פירושים כמעט לכל פסוק בעשרת הפרקים הראשונים של הספר. החלק השני הוא חלק מספרות 'מדרשי התנחומא' העוסק בפסוקים הראשונים של כל 'סדר מקראי', סדר הקריאה שהיה נהוג בארץ ישראל. (מתוך: ע' רייזל, מבוא למדרשים, מכללת הרצוג תשע"א)