"עֲטִישֹׁתָיו תָּהֶל אוֹר וְעֵינָיו כְּעַפְעַפֵּי שָׁחַר, מִפִּיו לַפִּידִים יַהֲלֹכוּ כִּידוֹדֵי אֵשׁ יִתְמַלָּטוּ, מִנְּחִירָיו יֵצֵא עָשָׁן כְּדוּד נָפוּחַ וְאַגְמֹן" (איוב מ"א, י-יב)
... הנה רבים תמהו איך נועד לויתן לסעודת צדיקים והוא דג מן הדגים?
על כן אחשוב כי בא הוא יתברך להודיע, כי אין איכותו כדג מדגי הים כי אם כדבר רוחני, שהאוכל ממנו הוא כאוכל מפירות עצי ה' שבגן עדן של מטה, שנאמר לאדם "מכל עץ הגן אכול תאכל" (בראשית ב', טז), שהן ב' אכילות - אכילה ממשית מעין העולם הזה, ובה רוחניות שפע קדושה מעין מה שהוא דוגמתו בקדושה עליונה, שעל ידי אכילתן יטעם טעם אורות דוגמתן של מעלה, ומתערה עליו רוח ממרום כמפורסם אצלנו בסיעתא דשמיא.
ועל דרך זה הוא לויתן שהיא בריה משותפת מהקדושה העליונה, מעין פירות גן עדן של מטה, שהאוכל ממנו טועם מהמתייחס ללויתן עליון שבקדושה, כנודע מספר הזוהר שיש למעלה מה שמתואר בשם זה.
ולמה? שאוכלי הסעודה ההיא הם בגוף ונפש, על כן מאכילים אותם דבר ממשי מאיכות רוחני קדוש שבפנימיות, למען יחד גוף ונפש יהנו ויטעמו מעין הקדושה העליונה, למען שאחר זאת עוד יוסיפו להיות הולכים ומקבלים אור הקדושה העליונה בלי לבוש.
והוראת כל זה מפסוקים אלו, כי אילו היה דג כאחד מן הדגים איך "עטישותיו תהל אור" וכו' , ואיך "מפיו לפידים יהלוכו" וכו' ואיך "מנחיריו יצא עשן" וכו'?...
אלשיך - ר' משה אלשיך (1507-1600), נולד באדריאנופול, למד אצל ר' יוסף קארו. עלה לארץ והתיישב בצפת, שם היה דיין, פוסק הלכה ועמד בראש שתי ישיבות. נסמך על ידי ר' יוסף קארו. פירושו על התורה נקרא "תורת משה", ומבוסס על דרשות שלו.