מהו "ספר הישר", ומה הקשר בין שמו - המרמז לאופי הצדיקים - לבין תוכנו המלחמתי?
מהו "ספר הישר" (יג) שבו מסופר על נצחון יהושע?
רש"י מפרש שהכוונה היא לספר בראשית, אשר בו מסופר על 'הישרים' - אברהם, יצחק ויעקב.
על פי פירושו, סיפור הנס שנעשה ליהושע נרמז כבר בברכה של יעקב לאפרים ומנשה. יעקב מנבא שם על אפרים ש"זַרְעוֹ יִהְיֶה מְלֹא-הַגּוֹיִם" (בראשית מ"ח, יט), ואכן, שמעו של יהושע התפרסם בכל העולם בזכות הנס.
"ספר הישר" מופיע שוב בפתח קינת דוד על שאול ויונתן: "וַיֹּאמֶר לְלַמֵּד בְּנֵי-יְהוּדָה קָשֶׁת הִנֵּה כְתוּבָה עַל-סֵפֶר הַיָּשָׁר" (שמואל ב א', יח). אם ספר הישר הוא אכן ספר בראשית, אזי מן הסתם הכוונה היא לברכתו של יעקב ליהודה, אשר בה נרמזים עלייתם להנהגה של בני יהודה ומיומנותם בקשת.
עם זאת, מפשט הפסוקים לא משמע כפירוש רש"י. בשני המופעים שלו נראית יותר ההבנה שספר הישר הוא ספר היסטורי שהיה ואיננו, כפי שמפרש זאת הרלב"ג.
אולם, גם הרלב"ג מאריך להסביר כי שם הספר - "הישר" - רומז לצדיקים. מדוע, אם כן, גם רש"י וגם רלב"ג הפכו את ספר הישר - שעל פי הקשרו בפסוקים מספר על ההיסטוריה והטקטיקה הצבאית של עם ישראל - לספר הנוגע למעשי הצדיקים והישרים?
אנחנו רואים מכאן שחשוב לחכמינו להדגיש את הקשר ההדוק בין הסטורית הלחימה של עם ישראל לבין הצדיקים והישרים. הישרים בהקשר המקראי הם לאו דווקא אנשים שכל ימיהם מוקדשים ללימוד תורה אלא כאלו שהם קרובים לה' ודבקים בעבודתו, יהיו אשר יהיו מעשיהם.
מן הקשר התוכני שיוצרים המפרשים, אנחנו רואים את התגשמות ה"ספרא וסייפא" - המלחמה הצבאית על הארץ קשורה קשר בל יינתק לדרכנו בעבודת ה'.
הכותבים במדור זה הינם חברי ארגון נח"ת - נוער חובב תנ"ך, המהווה בית ללימוד התנ"ך בידי הנוער