לפניכם קטע מתוך דף הלימוד של "מתן על הפרק" בו תמצאו שאלות מנחות והרחבות לעיון והעמקה בפרק:

 

החטיבה הראשונה בספר הושע מקיפה את פרקים א'-ג', ועוסקת בנישואי הנביא ובמשמעותם הסמלית באשר ליחסי ה' וישראל. פרקים אלה מערבים נבואות פורענות ותוכחה חריפה בד בבד עם דברי נחמה וחזון גאולה. החטיבה בנויה משש פסקאות, המסודרות במבנה כיאסטי. (לצפייה במבנה החטיבה ותוכנה).

א. במרכז הפסקה השלישית (ב',ד-טו) ניצבת נבואת פורענות קשה, הנקשרת לדמותה של 'אשת הזנונים' המופיעה בפסקה הראשונה. הנביא קורא לבנים להתייצב נגד אימם הבוגדנית במשפט ('ריב') הגירושין. ברקע הנבואה ניצב פולחן הבעל בממלכת ישראל שהחל בימי אחאב ואיזבל, ובמסגרתו עבד העם את הבעל, אל הסערה הכנעני, מתוך אמונה שפולחן זה יביא פריון וברכה בארץ. עמדו על הטענה העיקרית שנטענת ב'משפט' כלפי העם. בחנו מה הביטוי העיקרי של זנותו של העם, וכיצד מהווה עונשו (יא-יד) מידה כנגד מידה על חטאיו. תנו דעתכם לשורשים לקח/נתן הקושרים את החטא לעונשו.

ב. פסקה רביעית: 'לָכֵן הִנֵּה אָנכִֹי מְפַתֶּיהָ וְהלַֹכְתִּיהָ הַמִּדְבָּר וְדִבַּרְתִּי עַל לִבָּהּ' - בפסוק טז מתחיל תהליך התיקון וההתקרבות המחודשת של ישראל וה', ששיאו בחידוש ברית האירוסין.

1. חשבו מדוע תהליך התיקון מתחיל במדבר. היעזרו בתיאור ימי המדבר בנבואת ירמיהו (ב',א-ב) ותנו דעתכם גם לאפיונו של המדבר כמקום צחיח ושומם, המנוגד לפריון ולשפע המיוחסים לבעל. שימו לב לשינוי החל בתפקיד המדבר בנבואה (פס' ה ופס' טז).

2. 'וְהָיָה בַיּוֹם-הַהוּא נְאֻם ה' תִּקְרְאִי אִישִׁי וְלֹא-תִקְרְאִי-לִי עוֹד בַּעְלִי' (יח) עיינו גם בפס' יט וחשבו מה פסול נמצא בכינוי בעלי, ומדוע ישתנה לעתיד לבוא הכינוי בעלי לאישי.

ג. פסקה שישית: החטיבה מסיימת בציווי נוסף להושע - לקחת אשה מנאפת (ג’,א-ה). במה שונה ציווי זה מהציווי בפסקה הראשונה? התייחסו למוקד הקשר בין הושע לאשתו בשתי הפסקאות, לחזרת הפועל ‘אהב’ כאן, ולתהליך התיקון במשל ובנמשל. היעזרו בדברי הרד”ק: ‘ועתה הוסיף במשל זה באהבת האל יתברך את ישראל מקדם כאדם האוהב את האשה החביבה עליו שהיא אהבה גדולה... ועם כל זה פנו אל אלהים אחרים...פרקו מעליהם עול תורה ואהבו תענוגי העולם ותאותם שתיית היין... ואמרתי לה אחר שנאפת תחתי יהיה ענשך שתשבי באלמנות חיות ימים רבים... שתהיי קרואה בשמי ולא באיש אחר ולא תזני עם אנשים וגם לא תהיי אשה לאיש מיוחד אחר זולתי, וגם אני לא אבוא אליך.’

למעבר לדף הלימוד המלא מתוך התכנית "מתן על הפרק"