מן הפסוקים מצטייר כי היו לפלשתים בזמן קצר שתי מלחמות: אחת מצד מצרים ואחת מצד הכשדים, ועל כך קינתם. הסיבה לדין הקשה לא מובאת בפרקנו אבל מוזכרת בספר יחזקאל.

 

הנבואה על הפלשתים נושאת את ציון הזמן "בטרם יכה פרעה את עזה" (א). כמעט שאין ספק שהכתוב מתכוון לפרעה נכה... בשנת עשרים ושתיים לפני חורבן בית ראשון ערך את מסעו הצבאי הראשון אל נהר פרת, וכבר בשנת שמונה עשרה בקרוב לפני חורבן בית ראשון הוכה על יד כרכמיש בידי צבא נבוכדנצאר. מכאן, שהנבואה על הפלשתים נאמרה לכל המאוחר בשנת תשע-עשרה לפני חורבן בית ראשון. אמנם ספק הוא אם נלחם פרעה נכה בעזה בלכתו ממצרים לכיוון נהר פרת, או שמא להפך, היה זה בשובו, באחד ממסעותיו מנהר פרת למצרים.

אם אמנם נלחם פרעה נכה בעזה בבואו מן הדרום, הרי שהפסוק "הנה מים עולים מצפון" מכוון לאחד ממסעותיו של נבוכדנצאר, ואם כן עלינו להניח שהיו לפלשתים בזמן קצר שתי מלחמות: אחת מצד מצרים ואחת מצד הכשדים... ומסתבר שניבא ירמיהו לפלשתים שיוצרכו להלחם שתי מלחמות... ומשום כך הפלשתים מקוננים: "הוי חרב לה' עד אנה לא תשקטי..." (ו) כלומר: אין לנו מרגוע מהמלחמות כי תכף למלחמה האחת תבוא מלחמה אחרת.

והודגש שיוכו הפלשתים בידי המצרים ובידי בבל כל כך קשה, עד שיאבדו עשתונותיהם ולא יהיו עוד מסוגלים להשגיח על ילדיהם...

אין ירמיהו מפרש לנו על שום מה יגיע לפלשתים דין קשה זה, וגם צפניה בן זמנו לא פירש את סיבת ענשם של הפלשתים כשניבא על חורבנם (צפניה ב'), אולם יחזקאל אמר, לפחות כארבע עשרה שנה לאחר מכן, כשניבא על חורבן הפלשתים:

"יען עשות פלשתים בנקמה וינקמו נקם בשאט בנפש למשחית איבת עולם" (יחזקאל כ"ה, טו)

נערך ע"י צוות אתר התנ"ך, מתוך תנ"ך עם פירוש דעת מקרא, הוצאת מוסד הרב קוק ירושלים