במהלך השנים, בעקבות התמודדותו עם לבן ועשו, חל מהפך של ממש בדמותו של יעקב. יעקב לא רק עמד בפני המשברים ו'שרד' אותם אלא טיפס דרכם והגיע לפסגת השלמות האנושית.

 

בדברי יעקב למלאכים ששלח לעשו ציוה לספר "עם לבן גרתי ואחר עד עתה" (ל"ב, ד-ה). רש"י על אתר, מביא שתי סיבות אפשריות מדוע מזכיר יעקב את הזמן בו שהה אצל לבן: האחת, ללמדו שלא נתקיימה בו ברכת יצחק אלא נותר גר ולא הפך לאדון. השניה, הזכיר לו את זכותו שבכל זאת שמר על תרי"ג מצוות. 

לפי התירוץ האחרון, עולה שהזמן בו שהה יעקב אצל לבן עבר עליו בניסיון 'לשרוד'. למרות כל הקשיים והבעיות שארעו לו שם, מהחלפת רחל ועד רמאות לבן - לא נשבר יעקב ולא התרופפה אמונתו. הוא המשיך לשמור על כל תרי"ג המצוות ולא עזב את מסורת אבותיו.

אולם, יש לשאול האם באמת כך צריכים אנו לראות את דמותו של יעקב? האם במשך כל שנותיו של יעקב לאחר שברח מביתו הוא לא התקדם, אלא רק שמר על הקיים? השאלה מתחזקת לאור תיאור התורה על המהפך שחל בחייו הפרטיים של יעקב, שהפך מרווק 'איש תם יושב אוהלים' לבעל משפחה עניפה הבקיא בענייני העולם ובדרך בה יש להתנהל בו.

מעבר לכך, בפרקנו מציינת התורה שלאחר המפגש עם עשו בא יעקב "שלם עיר שכם" (יח), ורש"י על אתר מצטט את מדרש חז"ל: "שלם בגופו... שלם בממונו... שלם בתורתו". נדמה, ש'שלמות' איננה רק שמירה על הקיים. שלמות היא גם התקדמות לדרגות הגבוהות ביותר בכל אחד מהתחומים. אם כן, מתחזקת השאלה האם הראיה של יעקב בבית לבן כשורד, המצליח להשאר במדרגתו הראשונה למרות הפרעות חיצוניות, אכן תואמת את דמותו?

כשאנו פוגשים את יעקב בתחילת דרכו, מעידה עליו התורה שהוא "איש תם יושב אוהלים" (כ"ה, כז). במשמעות של אדם היושב בתוך האוהל ואינו יודע כיצד להסתדר ולהתמודד עם העולם שבחוץ. 

לעומת זאת, במהלך השנים שעברו מאז, יעקב לא רק עבר בבית מדרשם של שם ועבר אלא גם בבית המדרש של לבן ועשו. בבית המדרש של העולם הגדול למד יעקב לקחת אחריות על מעשיו ולהתמודד עם המצב שמחוץ לאוהל: הוא נושא את רחל תוך כדי התמודדות עם נסיונות הרמאות של לבן, הוא מרוויח את ממונו תוך כדי עבודת כפיים של שנים רבות, הוא מתמודד עם צבאו של עשו ומנצח ועוד. יעקב שאנו פוגשים בפרשה שלנו הוא יעקב יוזם ואקטיבי, היודע להתמודד עם המציאות ולמצוא פתרונות לבעיות שהיא מעוררת. נכון שיעקב שמר על תרי"ג מצוות בבית לבן, אולם זהו רק מעט מזעיר מהשינוי האישיותי שהתרחש אצלו בבית לבן; הוא הפך מ'איש תם יושב אוהלים' לאדם יוזם ובעל אחריות.

נראה לי, שהנקודה שמסמלת שינוי זה יותר מכל היא המזבח אותו מקים יעקב לפני כניסתו לארץ: "ויקרא לו אל אלוהי ישראל" (כ). אחד מההסברים לשם זה שמביא רש"י על אתר, מפרש שמשמעות השם היא שכביכול אומר הקב"ה ליעקב "אתה אלוה בתחתונים ואני אלוה בעליונים". איזה קיצוניות מתבטאת באמירה שיעקב הוא השולט בתחתונים! אין ספק שלא מדובר כאן ביעקב חסר היוזמה והאחריות שפגשנו בתחילת הדרך.

המסר של יעקב אינו רק שאדם יכול לעמוד בפני המשברים ולהשאר במדרגתו, כדברי רש"י, אלא שהאדם יכול לטפס דרך המשברים ולהגיע לפסגת השלמות האנושית. ממצב של 'איש תם יושב אוהלים' למצב של 'ויבוא יעקב שלם - שלם בגופו, שלם בממונו, שלם בתורתו'!

נערך ע"י צוות אתר התנך

לקריאת המאמר המלא באדיבות אתר VBM של ישיבת הר עציון