לפניכם קטע מתוך דף הלימוד של "מתן על הפרק" בו תמצאו שאלות מנחות והרחבות לעיון והעמקה בפרק:
בפרקים שלפנינו מופיע קובץ נבואות בנושא החזון והנבואה. הקובץ נחלק לשני צמדים: בצמד הראשון (פרק י"ב,כא-כח) מוזכרות שתי אמירות שרווחו בעם ביחס לנבואתם של נביאי האמת. העם מבטל את דברי הנביאים בתואנה שלא יבואו בימיהם, ולעומתם מבסס הנביא את מעמדה של נבואת האמת שתבוא בקרוב. בצמד השני (פרק י"ג) מופיעות שתי נבואות כנגד נביאי השקר (א-טז) ונביאות השקר (יז-כג).
א. נביאי השקר מתוארים באמצעות שני דימויים מיוחדים: שועלים בחרבות וטחי כותל תפל (א-טז).
1) מהו חטאם של הנביאים על פי הדימוי הראשון? היעזרו בדברי הרד"ק: "כשועלים בחרבות - כמו השועלים הנכנסים במקום הנפרץ בגדר הכרם ומשחיתים הכרמים כן היו נביאיך, כמו שאמר ׳שועלים קטנים מחבלים כרמים׳. והפרץ נקרא חרבה כי חרב הוא מקום הפרץ באמרו בפרצות, וישראל נקראו כרם, והנה נביאי השקר שהם שועלים נכנסים דרך הפרץ להשחית הכרם. והפרץ הוא משל לקטני אמנה שבהם שמיפים להם נביאי השקר דבריהם ונפתים להם, והם סומכים ידיהם שישמעו להם גם כן האחרים ומשחיתים כרם ה׳ צבאות..."
על תפקידו של נביא האמת בהקשר זה ראו את תיאורו של משה רבינו בחטא העגל בתהלים ק"ו,כג: ׳וַיֹּאמֶר לְהַשְׁמִידָם לוּלֵי מֹשֶׁה בְחִירוֹ עָמַד בַּפֶּרֶץ לְפָנָיו לְהָשִׁיב חֲמָתוֹ מֵהַשְׁחִית׳. ראו גם את הנבואה בהמשך הספר - כ"ב,כח-ל.
ב) בדימוי השני משמשת בניית מחיצה וטיוחה להמחשת מעשיהם של נביאי השקר, והתמונה העולה ממנו מהופכת לזו שבדימוי השועלים בחרבות. עמדו על ההבדל בין הדימויים. מהו החטא העולה מהדימוי השני, וכיצד הוא משלים את החטא המיוצג בדימוי "כשועלים בחרבות"?
ב. בפסוקים יז-כג מופיעה נבואת תוכחה לנביאות השקר. במה מתמקדת הביקורת על הנביאות (ראו בעיקר פסוקים יט ו-כב, ושימו לב לחזרת הפועל ׳צדה׳ בנבואה)? שימו לב להבדל בין האופי הכללי של נבואת נביאי השקר לעומת האופי הפרטני של נבואת נביאות השקר.
למעבר לדף הלימוד המלא מתוך התכנית "מתן על הפרק"