מבט כללי על הספר
ספר יהושע מחולק לשני חלקים מרכזיים: 1. פרקים א'-י"ב – פרקי הכיבוש 2. פרקים י"ג-כ"א – פרקי ההתנחלות. החלק הראשון של הספר מחולק אף הוא לשני חלקים: פרקים א'-ה' עוסקים בהכנות לכניסה לארץ (מרגלים, מעבר הירדן, ברית ופסח) ואילו פרקים ו'-י"ב מתארים את כיבוש הארץ.
 
פרק א' – מינוי יהושע
חלוקת הפרק:  1. פס' א-ט: צו ה' ליהושע
                     2. פס' י-יא: צו יהושע לשוטרים
                     3. פס' יב-יח: צו יהושע לשנים וחצי השבטים ותגובתם

1. פס' א-ט: צו ה' ליהושע 

א. נשים לב שמשה מוזכר פעמים רבות ביחידה זו, ואף לשונות ההבטחה ליהושע מקבילות לנאמר למשה (השוו פס' ג-ד שבפרקנו לדברים פרק י"א, כד-כה; פס' ח שבפרקנו לדברים פרק י"ז, יח-יט). נראה שבכך מדגיש הכתוב את היותו של יהושע ממשיכו של משה. אפשר להעלות שתי הצעות לצורך בהדגשה זאת:
1. יש צורך לחזק את מנהיגתו של יהושע שיתכן וחושש להיכנס 'לנעליו הגדולות' של משה.
2. יש צורך להדגיש שהכניסה לארץ וההנהגה החדשה ממשיכה את הנהגתו של משה ואת תורתו שניתנה במדבר. מנהיג חדש – כן. דרך חדשה – לא.

ב. פס' ד – יש לקרוא את הפסוק כך: "מהמדבר" בדרום הארץ, "והלבנון" בצפון, "ועד הנהר... פרת" בצפון מזרח, "ועד היום הגדול" במערב. "ארץ החתים"– יש הטוענים שזהו כינוי לארץ כנען כולה. 

ג. פס' ו – גם הביטוי 'חזק ואמץ' חוזר פעמים רבות. ניתן ללמוד מכך על חששותיו של יהושע בכניסתו לתפקיד. חששות כאלה מופיעים גם אצל נביאים אחרים, לדוגמא: יחזקאל (יחזקאל ב', ו).

ד. פס' ז  כאן מופיע הביטוי 'חזק ואמץ' במשמעות נוספת: כאן לא מדובר על חיזוק רוחו של יהושע אלא על המחויבות של יהושע להמשיך ולקיים את התורה שנמסרה למשה.

2. פס' י-יא: צו יהושע לשוטרים

לכאורה, פסוקים אלה היו צריכים להיות סמוכים לפרקים ג'-ד' העוסקים בחציית הירדן. יש שהציעו שתפקידם כאן הוא ללמד על כך שיהושע נכנס לתפקיד ו'תפס מנהיגות'.

3. פס' יב-יח: צו יהושע לשנים וחצי השבטים ותגובתם

א. גם הצו של יהושע לשניים וחצי השבטים מלמד שהוא לקח על עצמו את תפקיד המנהיג וכי הוא מחליף את משה. את ההתחייבות שהם התחייבו למשה הם צריכים לפרוע ליהושע.

ב. דבריהם של שניים וחצי השבטים בפס' טז–יח מאוד חשובים: מתברר שלא רק שה' ציווה את יהושע לקחת על עצמו את התפקיד ולא רק שיהושע קיבל על עצמו את המשימה, אלא שגם העם קיבל את יהושע עליו וראה בו ממשיך של משה. יש לשים לב להשוואה שהם עורכים בין יהושע למשה.