לפניכם קטע מתוך דף הלימוד של "מתן על הפרק" בו תמצאו שאלות מנחות ודגשים לעיון והעמקה בפרק:
פרק ב' מפגיש אותנו עם המציאות בראשית ימי שיבת ציון בצורת רשימה ארוכה של העולים ארצה. רשימה זו מופיעה בהבדלים קלים גם בנחמיה פרק ז', והיא אחת ממספר רשימות שמופיעות בספר עזרא ונחמיה ומשקפות את החשיבות הרבה שיחסו בספרים אלה לרשימות יוחסין. יתכן שמטרתה הראשונית של הרשימה הייתה הענקת זכות לנחלה, הבהרה של מצבם האישי של העולים ושיכותם השבטית והאתנית, או הנצחה של השבטים והמשפחות שהיו שותפים לעליה חלוצית. הפרק ארוך אבל עיון זהיר ברשימה ילמד אותנו רבות על זהות העולים, מצבם הכלכלי, ועל מאפייניה של עליה ראשונה זו.
1. בראש הרשימה מוזכרים זרובבל בן שאלתיאל ויהושע בן יהוצדק. מיהם שני מנהיגים אלה ומה משמעות עמידתם בראש הגולים? לשייכותו של זרובבל לבית המלוכה עיינו דה"א ג', טז-יט ובפירוש דעת מקרא לפסוק ב. לאילן היוחסין של הכהן ישוע בן יהוצדק עינו דה"א ה', ל-מא; מל"ב כ"ה, יח-כא;
פירוש דעת מקרא (ר"מ זר כבוד): זרובבל נתיחס בחגי ובספרנו לשאלתיאל אולם בספר דברי הימים א נתפרש יחוסו המלא: בן פדיה. כך ששאלתיאל אינו שם אביו אלא שם אבי זקנו שבגלל חשיבותו נתיחס אליו. זרובבל היה איפוא בן בנו של יהויכין מלך יהודה.
2. הרשימה ארוכה, עברו עליה במהירות ונסו לאפיין אותה:
א. על פי אלו שיטות מיוחסים העולים (בית אב, מקום מגורים בארץ, מקום מגורים בחול לארץ, שבט וכד')? מה יכולה להיות משמעותה של כל שיטת יחוס לגבי ירושת הארץ?
ב. מאלו קבוצות מורכבת שיירת העולים? מהן הקבוצות המעוררות את תשומת לבכם? שימו לב למספרי הקבוצות, מהי הקבוצה הקטנה ביותר?
ג. שימו לב מהו היחס בין מספר העולים בני החורין למספר העבדים ולמספר בהמות המשא. מה לדעתם ניתן ללמוד מכך על אופי העליה?
3. "כָּל הַקָּהָל כְּאֶחָד אַרְבַּע רִבּוֹא אַלְפַּיִם שְׁלשׁ מֵאוֹת שִׁשִּׁים" (פסוק סד).
כמה עולים היו בסך הכל ? האם זה הרבה? מעט? מהו ההפרש בין סיכום המספרים לפירוט? כיצד ניתן להסביר את הפער?
למעבר לדף הלימוד המלא מתוך התכנית "מתן על הפרק"