התפילה של שלמה בגבעון מנוסחת בדברי הימים בקצרה, ומדגישה את בחירת ה' בשלמה, ואת גדולתו ושלמותו.
התפילה של שלמה בגבעון (מלכים א ג', ה-ט; דברי הימים ב א', ז-י) קצרה לפי הנוסח שבדברי הימים מן הנוסח שבמלכים. במלכים שלמה מזכיר את זכות דוד אביו ואומר: "אתה עשית עם עבדך דוד אבי חסד גדול כאשר הלך לפניך באמת ובצדקה ובישרת לבב עמך ותשמר לי את החסד הגדול הזה ותתן לו בן ישב על כסאו כיום הזה, ועתה ה' אלהי, אתה המלכת את עבדך תחת דוד אבי ואנכי נער קטן לא אדע צאת ובוא" (מלכים א ג', ו-ז).
במקום זה כתוב בדברי הימים דיבור קצר מאוד: "אתה עשית עם דויד אבי חסד גדול והמלכתני תחתיו" (דברי הימים ב א', ח).
לפי הנוסח שבמלכים, הייתה המלכת שלמה תחת דוד אביו חסד שעשה ה' לדוד בזכות צדקתו ויושר לבבו,
ואילו לפי הנוסח שבדברי הימים המלכת שלמה תחת דוד הייתה חסד שעשה לדוד, לא בזכות מעשיו של דוד, אלא בתוקף הבחירה שבחר ה' בדוד ושלמה בנו אחריו, וה' הבטיח לדוד מראש, ששלמה ימלך אחריו ועל כן שלמה מבקש בנוסח התפילה שבדברי הימים:" עתה ה' אלהים יאמן דברך עם דוד אבי" (דברי הימים ב א', ט), בקשה שאיננה מצויה בנוסח שבמלכים.
לעומת זאת הושמט בדברי הימים הנימוק ששלמה נותן לבקשתו:" ואנכי נער קטן לא אדע צאת ובוא" (מלכים א ג', ז) וזאת על פי העיקרון של בעל דברי הימים, שלא לספר שום דבר של גנאי על שלמה המלך. ואפילו דבר זה ששלמה עלה על כסא המלוכה בשעה שהיה "נער קטן", נראה למחבר דברי הימים כפוגם בכבודו של שלמה, ועל כן השמיט כליל את המלים האלה מתפילת שלמה. את המשך הדברים, ששלמה אומר על עצמו: "לא אדע צאת ובא" לא השמיט בעל דברי הימים, אלא שינה אותם, והפך אותם מלשון קביעת עובדה ללשון בקשה ותחינה: "חכמה ומדע תן לי ואצאה לפני העם הזה ואבואה" (דברי הימים ב א', י).
נערך ע"י צוות אתר התנך
לקריאת המאמר המלא מתוך שיחות ששודרו ב"קול ישראל".