הזית ושמן הזית
שם עברי: זית אירופי שם באנגלית: Olive שם מדעי: Olea europaea
צילם: שי לביא
הזית היה גידול מרכזי בא"י בעל חשיבות כלכלית רבה, לכן הוא נמנה בין שבעת המינים בהם נשתבחה ארץ ישראל: "אֶרֶץ חִטָּה וּשְׂעֹרָה וְגֶפֶן וּתְאֵנָה וְרִמּוֹן אֶרֶץ-זֵית שֶׁמֶן וּדְבָש" (דברים ח, ח)
הזית האירופי הוא עץ נמוך יחסית המגיע בדרך כלל לגובה של עד 6 מ' בעל גזע עבה ונוף רחב. הוא ניכר גם מרחוק בעליו הכסופים. תפוצת הזית משתרעת על פני כל אגן הים התיכון והוא נחשב כסמן של אקלים ים תיכוני.
מתוך עדויות ארכיאולוגיות ניתן להסיק שביות הזית התרחש באיזורנו כבר לפני אלפי שנים ומכאן הוא התפשט על פני כל אגן הים התיכון.
הזית מתאפיין בגיל ניבה מאוחר יחסית לגפן והתאנה. העץ מתחיל להניב רק בגיל 6 ומגיע לניבה מירבית רק אחרי שנים רבות. הזית מניב שנים רבות והוא פורה גם בגיל של מאות שנים. קשה לקבוע את גילם של זיתים עתיקים משום שחלקם הפנימי נרקב ואין אפשרות לספור בהם את הטבעות השנתיות אך משערים שכמה מהזיתים העתיקים בארץ הגיעו לגיל העולה על 1000 שנים.
מדוע נמשלו ישראל לזית?
ירמיהו (בפרק י"א פס' טז) ממשיל את ישראל לזית: " זַיִת רַעֲנָן יְפֵה פְרִי-תֹאַר קָרָא יְהֹוָה שְׁמֵךְ"
כמה מתכונותיו של הזית עשויות להסביר משל זה:
- עיקר השימוש שנעשה בזית בעבר היה להפקת שמן ולא למאכל. בדומה לזית גם עתידו של עם ישראל נמצא בסופו כלומר בימות המשיח.
- הזית הצעיר, או עץ לאחר כריתה, קוצניים מאד והם מקבלים את מראם האופייני רק לאחר שהם מתפתחים. עץ הזית מסוגל להתחדש באופן יוצא דופן לאחר שריפה או כריתה. על שרידותו המיוחדת של הזית ניתן אולי ללמוד מתוך כך שהוא סימל את ההתחדשות לאחר המבול כאשר היונה הביאה לנח "עלה זית טרף בפיה" (בראשית ח, יא). מסביב בסיסו של עץ בוגר מתפתחים יחורים המסמלים את הדור הבא ואולי לכך כוונת הפסוק "... בניך כשתלי זיתים סביב לשולחנך" (תהילים, קכ"ח ג'). אנו רואים שגם בסופו של הזית יש לו אחרית או תקווה. כך גם עם ישראל עבר "כריתות" רבות, ולאחריהן הוא המשיך להתחדש.
- "אמר רבי יהושע בן לוי: למה נמשלו ישראל לזית? לומר לך: מה זית אין עליו נושרין לא בימות החמה ולא בימות הגשמים, אף ישראל אין להם בטילה עולמית לא בעוה"ז ולא בעולם הבא". הזית הוא צמח ירוק עד כלומר צמח הנושא עלים בכל עונות השנה. מבין עצי הפרי בעלי הערך הכלכלי המשמעותי של א"י תכונה זו ייחודית, כמעט, אך ורק לזית משום שהתאנה, הגפן, הרימון, האגוז, התפוח ועוד משירים את עליהם בעונת החורף.
חשיבותו של שמן הזית
את הזיתים גידלו בעיקר להפקת שמן ולכן התורה מונה "זית שמן" בין שבעת המינים שהשתבחה בהם א"י ולא מונה "זית" בלבד (דברים, ח ח'). כך מצאנו גם בדברי רבשקה לאנשי ירושלים הנצורים (מלכים ב', יח ל"ב): "עד באי ולקחתי אתכם אל ארץ כארצכם ארץ דגן ותירוש ארץ לחם וכרמים ארץ זית יצהר ודבש וחיו ולא תמתו וכו'".
שמן הזית שימש למאור: "וְאַתָּה תְּצַוֶּה אֶת-בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְיִקְחוּ אֵלֶיךָ שֶׁמֶן זַיִת זָךְ כָּתִית לַמָּאוֹר לְהַעֲלֹת נֵר תָּמִיד": (שמות כז, כ);
כמו כן, שימש השמן למאכל, להכנת שמן המשחה, ולתמרוקים.
איזור הגידול העיקרי היה הגליל ולכן ברכתו של שבט אשר קשורה לשמן: בברכת יעקב :" מֵאָשֵׁר שְׁמֵנָה לַחְמוֹ" (בראשית מט, כ) ובברכת משה: וּלְאָשֵׁר אָמַר בָּרוּךְ מִבָּנִים אָשֵׁר יְהִי רְצוּי אֶחָיו וְטֹבֵל בַּשֶּׁמֶן רַגְלוֹ: " (דברים לג, כד). נחלתו של אשר השתרעה על פני עמקי הצפון, הגליל התחתון והגליל המערבי .
המשנה במנחות (פה ע"ב) אומרת: "תקוע אלפא לשמן, אבא שאול אומר שניה לה רגב בעבר הירדן ... וישלח יואב תקועה ויקח משם אשה חכמה. מאי שנא תקועה? אמר רבי יוחנן: מתוך שרגילין בשמן זית, חכמה מצויה בהן".
המשנה מתייחסת לסיפור של האשה התקועית החכמה, המשכנעת את דוד להחזיר את אבשלום (שמואל ב' פרק יד). לטענת המשנה, חכמתה של האשה התקועית איננה מקרית אלא קשורה לכך שהיא גרה בתקוע, ובתקוע יש הרבה שמן זית.
השם "תקועה" כמקור השמן המשובח ביותר בארץ ("אלפא לשמן") וכמקום שאנשיו רגילים בשמן איננו מתייחס, כפי הנראה, ליישוב תקוע שביהודה השוכן ליד בית לחם בגבול המדבר אלא לתקוע הגלילית ששכנה ליד מירון.
על פי דברי חז"ל אנשי תקוע הגלילית היו רגילים בשמן זית ולכן הצטיינו בחכמתם. מעניין היה לבדוק האם קיים קשר ריאלי בין צריכת שמן זית וחכמה?
שמן הזית היה בעבר (ובארצות אחדות עד היום) המרכיב השומני העיקרי בתפריט הים-תיכוני. שמן זה מאופיין בכך שהוא מכיל חומצות שומן חד בלתי רוויות (monounsaturated fatty acids) בעיקר חומצה אולאית (אומגה 9) ותכולה גבוהה של תרכובות נוגדות חימצון. שמן הזית ממלא מספר רב של תפקידים ביולוגיים החשובים לבריאות האדם. הן מתוך המקורות והן מתוך המחקר המודרני עולה שלשמן זית יש השפעות רפואיות חיוביות בתחומים שונים ודי בנתון זה על מנת להסביר את פשר החכמה המיוחדת של אנשי תקוע מבחינת "נפש בריאה בגוף בריא". לאמיתו של דבר התברר במחקרים, שהתבצעו הן במבחנות והן בעכברים חיים, שלתרכובות מסויימות הנמצאות בריכוזים גבוהים במיוחד בשמן זית יש השפעה ישירה על מערכת העצבים. חומרים אלו אחראים להתפתחות תקינה של המוח, לעיכוב תהליכי הזדקנות המוח ואף מעכבים התפתחות מחלות עצביות כמו פרקינסון ואלצהיימר. לשמן הזית יש תרומה חשובה, אף יותר, לפעילות המוח באמצעות ההשפעה החיובית שיש לו על היחס בין הכולסטרול ה"טוב"(HDL) והכולסטרול ה"רע" (LDL) ובכך מונעת את ההשפעה המצטברת של טרשת עורקים ועורקיקים במוח. ניתן להניח שתרכובות המשפרות את תפקוד תאי העצב ואספקת הדם למוח עשויות גם לשפר את יכולתו הקוגניטיבית.
להרחבה על מרכיבי שמן הזית ותרומתם לבריאות קראו במאמר המלא מתוך פורטל הדף היומי